Zupa z kukurydzy
Ten przepis dostałam od znajomej i wypróbowałam kilka miesięcy temu. Od tamtej pory zupę kukurydzianą – aromatyczną i słodkawą robię regularnie. Przepis jest prosty, składniki łatwo dostępne, a przygotowanie nie trwa długo.
Składniki:
– 2 puszki kukurydzy
– 2 cebule
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 papryczki chili
– 1 l rosołu
– posiekana natka pietruszki
Cebulę i papryczki pozbawione nasion (jeśli chcecie, by zupa była bardzo ostra, nie wyrzucajcie ich) posiekajcie i zrumieńcie na oliwie. Dodajcie kurkumę i 2/3 osączonej kukurydzy. Zalejcie rosołem i gotujcie około 15 minut. Zmiksujcie, dodajcie 1/3 kukurydzy i pogotujcie jeszcze kilka minut. Podawajcie zupę z posiekaną natką pietruszki.
2009-06-10 11:27:54
Felieton, Wszystkie przepisy, Zupy
Komentarze: 3
Twój komentarz