przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Zupa z kukurydzy

Zupa z kukurydzy-miniTen przepis dostałam od znajomej i wypróbowałam kilka miesięcy temu. Od tamtej pory zupę kukurydzianą – aromatyczną i słodkawą robię regularnie. Przepis jest prosty, składniki łatwo dostępne, a przygotowanie nie trwa długo.

Składniki:
– 2 puszki kukurydzy
– 2 cebule
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 papryczki chili
– 1 l rosołu
– posiekana natka pietruszki

Cebulę i papryczki pozbawione nasion (jeśli chcecie, by zupa była bardzo ostra, nie wyrzucajcie ich) posiekajcie i zrumieńcie na oliwie. Dodajcie kurkumę i 2/3 osączonej kukurydzy. Zalejcie rosołem i gotujcie około 15 minut. Zmiksujcie, dodajcie 1/3 kukurydzy i pogotujcie jeszcze kilka minut. Podawajcie zupę z posiekaną natką pietruszki.



Komentarze

Komentarz od: gracja
Data: 21/06/2009, 18:43

brzmi zachęcająco 🙂 jeszcze nigdy nie jadłam takiej zupy, ale Twój przepis (i zdjęcie) bardzo mi się podoba, spróbuję na pewno


Komentarz od: Magda
Data: 21/06/2009, 19:37

Gracja, dziękuję 🙂 i koniecznie napisz czy smakowało.
Pozdrawiam,
Magda


Komentarz od: gracja
Data: 11/08/2009, 13:27

nie wyszła mi taka żółciutka bo nie miałam kurkumy, ale b. dobra


Twój komentarz