Warzywa zapiekane z oscypkiem
To danie jest nie tyle smakowite, co niebezpieczne. Nawet jeśli przygotujemy dużą porcję, która nie zostanie zjedzona od razu, na próżno będzie szukać tak zwanych resztek kilka godzin później. Między zmywaniem a wycieraniem talerzy po kolacji zapiekanka smakuje równie dobrze co na ciepło, o ile nie lepiej.
Słodkawe upieczone warzywa przykryte kołderką słonego sera.
To jedno z tych dań, które mogę jeść nie czując głodu. Czyste łakomstwo i czysta przyjemność.
Składniki:
– ziemniaki
– cebula
– czosnek
– papryka czerwona
– marchewka
– oscypek
– oliwa z oliwek
– ewentualnie sól morska
Przygotujcie naczynie do zapiekania i skropcie jego dno oliwą. Ziemniaki w skórce lub bez – wybór należy do Was – pokrójcie w plastry i wrzućcie do naczynia. Podobnie zróbcie z marchewką. Paprykę oczyśćcie z nasion i pokrójcie w paski. Cebulę przekrójcie na połówki lub ćwiartki. Ząbki czosnku mają pozostać w łupinach, bo tak zapieczone są, moim zdaniem, najlepsze. Wymieszajcie warzywa, skropcie oliwą i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Zapiekajcie tak długo, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Kiedy tak będzie wyjmijcie naczynie z warzywami, rozłóżcie na nich pokrojony w cienkie plasterki oscypek i zapiekajcie jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści. Jeśli macie ochotę dodać soli, zróbcie to ostrożnie (oscypek jest słony) gdy danie jest już gotowe.
2007-10-03 12:19:55
Dania główne, Felieton, Kolacja, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy, Zapiekanki
Komentarze: 9
Twój komentarz