Truskawkowe wariacje
Ilość przysmaków – deserów, ciast, koktajli, które można przyrządzić z truskawek wydaje się nieskończona. Mogą być bohaterkami każdego posiłku – na szczęście, bo sezon na truskawki ledwo się zaczyna i już się kończy. Trwa zdecydowanie za krótko.
Dobre nie zawsze musi być skomplikowane – truskawki jedzone bez dodatków są pochwałą natury, wyglądają bosko i tak smakują – mocna czerwień, zapach ziemi i słońca. Maczane w cukrze są idealne dla mniej wytrawnego łasucha.
Kiedy zaczyna się lato, trudno myśleć o zimie, ale w tym wypadku warto. Naleśniki polane truskawkowym sosem albo budyń muśnięty słodką, czerwoną plamką w ponury listopadowy dzień? Tak, wystarczy zamrozić to, co można dzisiaj zjeść niemal prosto z krzaczka. Nie ma prostszych przepisów.
Mus truskawkowy
– truskawki
– cukier
Truskawki miksujemy z cukrem w dowolnych proporcjach – w zależności od upodobań dodajemy cukru więcej albo mniej. Przekładamy do szklaneczek, miseczek i jemy od razu albo mrozimy i czekamy na sezon potruskawkowy.
2007-05-19 8:48:24
Desery, Dodatki, Felieton, Na słodko, Przetwory, Wszystkie przepisy
Komentarze: 2
Twój komentarz