przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Truskawkowe wariacje

mus truskawkowyIlość przysmaków – deserów, ciast, koktajli, które można przyrządzić z truskawek wydaje się nieskończona. Mogą być bohaterkami każdego posiłku – na szczęście, bo sezon na truskawki ledwo się zaczyna i już się kończy. Trwa zdecydowanie za krótko.

Dobre nie zawsze musi być skomplikowane – truskawki jedzone bez dodatków są pochwałą natury, wyglądają bosko i tak smakują – mocna czerwień, zapach ziemi i słońca. Maczane w cukrze są idealne dla mniej wytrawnego łasucha.

Kiedy zaczyna się lato, trudno myśleć o zimie, ale w tym wypadku warto. Naleśniki polane truskawkowym sosem albo budyń muśnięty słodką, czerwoną plamką w ponury listopadowy dzień? Tak, wystarczy zamrozić to, co można dzisiaj zjeść niemal prosto z krzaczka. Nie ma prostszych przepisów.

Mus truskawkowy

– truskawki
– cukier

Truskawki miksujemy z cukrem w dowolnych proporcjach – w zależności od upodobań dodajemy cukru więcej albo mniej. Przekładamy do szklaneczek, miseczek i jemy od razu albo mrozimy i czekamy na sezon potruskawkowy.



Komentarze

Komentarz od: ann
Data: 21/05/2007, 10:19

ja chyba przestane tutaj zagladac, bo zaraz sie glodna robie:)


Komentarz od: uyfjhbvjv
Data: 06/08/2007, 18:57

smacznego


Twój komentarz