Ślimaczki z ziołami i fetą
Naleśniki są dobre na wszystko i istnieje niezliczona ilość kombinacji, jeśli chodzi o smaki i rodzaj podania. Można komponować nowe rodzaje farszu, ale także modyfikować ciasto. A gdyby komuś zabrakło fantazji na tym polu, zawsze można podać je w inny, cieszący oczy sposób.
Mniej więcej tak powstały moje ślimaczki. Tyle, że najpierw była forma, a potem – zupełnie nowy farsz i intensywnie żółte, niemal fluorescencyjne ciasto.
Przygotowałam je kilka godzin przed przybyciem gości. Ułożyłam w naczyniu do zapiekania i wstawiłam do lodówki. Tuż przed przyjściem znajomych posypałam startym serem i wstawiłam do gorącego piekarnika. Później pozostało sięganie po kolejne naleśnikowe roladki i snucie powakacyjnych wspomnień z podróży.
Składniki:
Na ciasto:
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka
– 3/4 szklanki wody gazowanej
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– mąka pszenna
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli
– szczypta cukru
Na farsz:
– natka pietruszki (kilka gałązek)
– koperek (kilka gałązek)
– kilka listków bazylii
– mała cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 125 g sera feta
– szczypta soli
Dodatki:
– ser żółty
– słodka papryka w proszku
Składniki ciasta na naleśniki zmiksujcie i odstawcie na 30 minut. W tym czasie przygotujcie farsz. Zmiksujcie zioła z cebulką, solą i oliwą. Dodajcie fetę i utrzyjcie na jednolitą masę. Smażycie dość cienkie naleśniki i smarujcie farszem – również cienko. Naleśniki zwijajcie w rulony, a następnie odcinajcie końce. Pozostałą część podzielcie na części o długości około 5 centymetrów. Ułóżcie w naczyniu do zapiekania, posypcie serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach i oprószcie słodką papryką. Zapiekajcie 20-30 minut.
2007-09-30 9:14:31
Felieton, Naleśniki, Przekąski, Przystawki, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 2
Twój komentarz