Schab pieczony w rozmarynie
Ten przepis podpatrzyłam niegdyś w telewizji. Nie mogłam zasnąć, patrzyłam więc na gotujące rodzeństwo restauratorów na Kuchni.tv. Agnieszka i Marcin Kręgliccy zaproponowali w jednym z odcinków swojego programu „Para w kuchni” prosty przepis na schab w rozmarynie. Teraz, z okazji zbliżających się świąt sobie o nim przypomniałam.
Schab według tego przepisu przyrządza się łatwo i szybko. Mięso jest soczyste i pełne aromatów. Efekt jest odwrotnie proporcjonalny do wysiłku włożonego w przygotowanie tego dania. Czyli na święta, kiedy wszelkich zajęć oprócz gotowania jest aż nadto – jak znalazł.
Składniki:
– wieprzowy schab środkowy (4 cm na osobę)
– świeży rozmaryn (tyle, aby obłożyć gałązkami cały schab)
– sól, pieprz, oliwa
– całe główki czosnku
– sok pomarańczowy
– białe wino
Dokładnie oczyszczony schab natrzyjcie solą i pieprzem. Obłóżcie gałązkami rozmarynu i obwiążcie sznurkiem. Możecie to zrobić poprzedniego dnia i zostawić mięso na noc w lodówce. Główki czosnku przetnijcie poziomo na pół. Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażcie mięso z każdej strony oraz zrumieńcie połówki czosnku od strony rozcięcia. Wstawcie razem do naczynia żaroodpornego. Pieczcie w temperaturze ok. 180 st. C ok. 20-30 minut na 0,5 kg mięsa, w czasie pieczenia podlewajcie sokiem, winem, rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjmijcie i odstawcie na 10-15 minut, by soki równomiernie rozeszły się wewnątrz mięsa. Podawajcie z upieczonymi ząbkami czosnku.
Autorami przepisu są Agnieszka i Marcin Kręgliccy. Przepis pochodzi z serwisu www.kuchnia.tv
2008-12-18 10:29:06
Felieton, Mięso, Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na Wielkanoc, Przepisy świąteczne, Wszystkie przepisy
Komentarze: 2
Twój komentarz