Sałata ze szpinaku, pomidorów i fety
Po tej sałacie pozostało miłe i słodkie wspomnienie. Robiłam ją kilka tygodni temu, kiedy z krzaczków w przydomowym ogródku można było zerwać soczyste, kolorowe pomidory. Te, które widzicie na zdjęciu dostaliśmy od babci mojego męża, tak samo jak szpinak.
Na kolejne własne pomidory przyjdzie mi poczekać jakieś 10 miesięcy. Pocieszeniem są dostępne w sklepach całoroczne pomidorki cherry. To nie to samo co babcine, ale jednak.
Składniki:
– świeże liście szpinaku
– pomidorki cherry (ja użyłam dodatkowo kilku żółtych, także niewielkich, w kształcie przypominających gruszkę)
– ser feta
– płatki migdałów
– pestki dyni
– pestki sezamu
– oliwa z oliwek
Liście szpinaku przebrać, umyć i osuszyć. Fetę pokroić w kostkę, migdały, pestki dyni i sezam uprażyć na patelni. Na szpinaku rozłożyć ser, umyte pomidorki (w całości lub połówki), posypać uprażoną mieszanką i skropić oliwą z oliwek.
2008-10-28 9:34:11
Sałaty, sałatki, Wszystkie przepisy
Komentarze: 4
Twój komentarz