Sałata z rukolą i camembertem
Dziś propozycja sałaty lekko pikantnej i lekko słodkiej. Dla wielbicieli rukoli i serów pleśniowych. Dość ostra cebula podkreślona rukolą o wyrazistym, lekko orzechowym smaku przełamana rodzynkami uzupełnionymi o nutę cynamonu dają połączenie delikatne i różnorodne. Całość muśnięta odrobiną kwaśnego octu winnego tworzy orzeźwiającą kompozycję.
Składniki:
– sałata
– 2 garście rukoli
– garść rodzynek
– czerwona cebula
– 3-4 plastry sera pleśniowego typu camembert
– 1 łyżka octu winnego cytrynowego
– sól
– pieprz
– szczypta cynamonu
Rodzynki posypujemy cynamonem, zalewamy octem i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy na 5-10 minut (może być dłużej).
Sałatę myjemy, osuszamy z nadmiaru wody i układamy na półmisku. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i większą część rozsypujemy na sałacie.
Sałatę i cebulę oprószamy solą, posypujemy odcedzonymi rodzynkami, opłukaną rukolą, polewamy octem (tym, w którym moczyliśmy rodzynki).
Na sałacie układamy pozostałą cebulę, camembert pokrojony w trójkąty, posypujemy odrobiną rukoli i podajemy.
2007-06-29 4:38:08
Felieton, Kolacja, Przekąski, Przystawki, Sałaty, sałatki, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 1
Twój komentarz