Sałata z grillowanego bakłażana i cukinii
Bardzo smaczne połączenie – miękki, bakłażan, chrupka cukinia i rzymska sałata, ostro-słodki czosnkowy dressing, orzeźwiająca bazylia. Sałatę można podać z bagietką, która bardzo dobrze podkreśli jej smak albo z innym ulubionym pieczywem. Taka kompozycja warzyw będzie dobrze smakować samodzielnie albo z białym chudym mięsem – np. z gotowaną na parze piersią z kurczaka.
Składniki:
– bakłażan
– cukinia
– sałata rzymska
– oliwa z oliwek lub olej do skropienia warzyw
– bazylia grecka
– świeżo zmielony czarny pieprz (opcjonalnie)
Na sos:
– 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
– sok z połówki cytryny
– 1,5 łyżki miodu
– 2 ząbki czosnku
– sól morska
Czosnek przeciskamy przez praskę albo ścieramy na drobnej tarce. Oprószamy solą, dodajemy miód, mieszamy, rozcierając. Dodajemy sok z cytryny, na koniec oliwę i mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej spryskując odrobiną oliwy (to ważne zwłaszcza w przypadku bakłażanów, w innym przypadku będą suche; nie wolno jednak przesadzić z oliwą, bo bakłażan przyjmie niemal każdą jej ilość). Grillowane warzywa podajemy na liściach sałaty rzymskiej, polewamy dressingiem miodowo-czosnkowym, przybieramy grecką bazylią. Możemy oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
2009-09-23 9:23:39
Sałaty, sałatki, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 0
Twój komentarz