Sałata rzymska z czosnkiem i parmezanem
Niezręcznością byłoby pisać o prostocie tej sałaty. To aż nazbyt oczywiste, bo gdyby odpowiednio rozszerzyć tytuł, dokładnie o jeden wyraz, można by pominąć wypisywanie składników, bowiem prawie wszystkie zawarte są w tym jednym zdaniu. W ogóle można by nie dodawać nic więcej i nie tracić czasu, pójść do kuchni a dziesięć minut później wyjść z gotową sałatą.
Chrupka sałata rzymska i zrumienione płatki czosnku o lekko gorzkawej nucie oprószone parmezanem – proste, wyraziste i szykowne.
Składniki:
– kilka liści sałaty rzymskiej
– pół główki czosnku
– 4-6 łyżek oliwy
– parmezan
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Ząbki czosnku obieramy, kroimy na dość grube plasterki i smażymy na oliwie do zrumienienia. Czosnkiem wraz z oliwą polewamy sałatę i posypujemy tartym parmezanem.
2007-07-14 6:13:45
Kolacja, Przekąski, Przystawki, Sałaty, sałatki, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 0
Twój komentarz