Sałata rzymska z awokado i parmezanem
Przygotowywanie potraw według konkretnych przepisów, a potem odpowiednie przemieszanie ich ma tę zaletę, że mamy szansę trafić na układ idealny. Zastępujemy jeden składnik innym, dodajemy czegoś więcej, przygotowujemy nowy sos.
Dość dobrze radzę sobie z samodzielnym komponowaniem np. sałatek, ale lubię przygotować coś według czyjejś receptury. Często uczę się w ten sposób kombinacji, nawet nie bardzo odkrywczych, ale takich, które jednak nie przyszły mi wcześniej do głowy.
Warto. A tymczasem mój układ idealny odkryty dziś.
Składniki:
– kilka liści sałaty rzymskiej
– pół awokado
– kilka łyżeczek tartego parmezanu
– garść listków rukoli
– łyżka białego octu winnego
– łyżka oliwy z oliwek
– pół łyżeczki miodu
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– sól
Sałatę rwiemy na kawałki, awokado wydrążamy łyżeczką do herbaty i kładziemy na sałacie. Posypujemy rukolą i polewamy sosem, który uzyskujemy mieszając ocet, oliwę, miód, musztardę i doprawiając solą. Na koniec posypujemy parmezanem i mieszamy.
Podałam składniki na 2 porcje.
2007-07-01 9:09:12
Dodatki, Felieton, Kolacja, Przekąski, Przystawki, Sałaty, sałatki, Sosy, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 0
Twój komentarz