przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Rozgrzewający napój z imbiru, cytryny i miodu

Rozgrzewający napój z imbiru, cytryny i mioduRok temu pracowałam nad artykułem o rozgrzewających daniach do magazynu „SPA Houses”. Pisałam wtedy o czerwonym barszczu, zupach krem o pikantnym posmaku, grzanym winie. W ostatnich dniach, kiedy zima jest prawdziwie mroźna i cudownie biała rozgrzewam się grochówką, na którą przepis podam za kilka dni, a także napojem, który przyrządzam ze świeżego korzenia imbiru, świeżo wyciśniętego soku z cytryny w dużej ilości i miodu.

Jaki rodzaj miodu jest najlepszy? Każdy. Bo każdy z nich – miód lipowy, gryczany, akacjowy, wrzosowy, rzepakowy ma inne właściwości i inny smak. Ale z pewnością każdy posłuży naszemu zdrowiu. Należy tylko pamiętać, by miodu nie zalewać gorącą wodą.

Rozgrzewający napój imbirowo-cytrynowy z dodatkiem miodu

Składniki:
– sok wyciśnięty z połowy cytryny
– 1 cm świeżego imbiru
– 2 łyżki miodu

Imbir obieramy, kroimy na mniejsze cząstki, wkładamy do miseczki i zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Przykrywamy spodkiem i odstawiamy na 5-10 minut. Do wysokiej szklanki wlewamy sok z cytryny i miód. Zalewamy wodą w temperaturze pokojowej – w takiej ilości, by wypełniła połowę szklanki, mieszamy. Dopełniamy wodą imbirową i gorącą wodą.



Twój komentarz