Radicchio z pomidorem i grecką bazylią
Czerwoną cykorię (radicchio) i pomidory (prosto z ogródka) dostaliśmy w prezencie, grecka odmiana bazylii o drobnych listkach bujnie obrosła kuchenny parapet. Z połączenia tych składników wyszła sałatka, która nie tylko cieszy oko, ale fantastycznie smakuje (uwaga: pomidory muszą być bardzo słodkie).
Składniki:
– 1/2 niedużej główki radicchio
– duży pomidor malinowy
– 1/4 cebuli
– kilka gałązek bazylii greckiej
– 2 łyżki oliwy aromatyzowanej białymi truflami
– sok z 1/3 limonki
– sól morska
– świeżo zmielony pieprz
Radicchio opłuczcie, osuszcie i porwijcie na kawałki, pomidora pokrójcie na cząstki, posiekajcie cebulkę i dodajcie do cykorii. Na koniec dodajcie posiekane listki greckiej bazylii, oprószcie solą i pieprzem, dodajcie oliwę i wymieszajcie. Podawajcie z mięsem, wędliną albo bagietką.
2009-08-01 12:25:24
Sałaty, sałatki, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 3
Twój komentarz