przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Radicchio z pomidorem i grecką bazylią

Radicchio z pomidorem i grecką bazylią-miniCzerwoną cykorię (radicchio) i pomidory (prosto z ogródka) dostaliśmy w prezencie, grecka odmiana bazylii o drobnych listkach bujnie obrosła kuchenny parapet. Z połączenia tych składników wyszła sałatka, która nie tylko cieszy oko, ale fantastycznie smakuje (uwaga: pomidory muszą być bardzo słodkie).

Składniki:
– 1/2 niedużej główki radicchio
– duży pomidor malinowy
– 1/4 cebuli
– kilka gałązek bazylii greckiej
– 2 łyżki oliwy aromatyzowanej białymi truflami
– sok z 1/3 limonki
– sól morska
– świeżo zmielony pieprz

Radicchio opłuczcie, osuszcie i porwijcie na kawałki, pomidora pokrójcie na cząstki, posiekajcie cebulkę i dodajcie do cykorii. Na koniec dodajcie posiekane listki greckiej bazylii, oprószcie solą i pieprzem, dodajcie oliwę i wymieszajcie. Podawajcie z mięsem, wędliną albo bagietką.



Komentarze

Komentarz od: polifoniczna
Data: 01/08/2009, 15:59

jestem już co prawda po obiedzie, ale na widok tej sałatki znów zrobiłam się głodna:)


Komentarz od: ~~mimi
Data: 09/09/2011, 12:26

a czy nie ma zbyt duzo goryczy?


Komentarz od: Magda
Data: 09/09/2011, 22:11

Mimi,
radicchio ma w sobie gorycz, ale jak dla mnie jest pyszna. Jeśli lubisz białą cykorię, to radicchio też powinna Ci zasmakować, spróbuj.
Pozdrawiam!


Twój komentarz