Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami – puszyste, wilgotne w środku, sycące, szczodrze obsypane cukrem pudrem. Kojarzą mi się z dzieciństwem. Chętnie przywołuję ten smak w zimowe dni, wtedy najczęściej serwuję ten deser. Idealne w karnawale, kiedy nie mamy czasu smażyć pączków.
Składniki na 4 porcje:
– 500 g mąki pszennej
– ok. 350 ml letniego mleka
– 50 g świeżych drożdży (można użyć 25 g drożdży w proszku)
– 1 jajko
– 1 łyżka cukru
– szczypta soli
– 2-3 jabłka (najlepiej sprawdzi się antonówka lub szara reneta)
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania racuchów
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy i robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem i dodajemy ok. 1/3 porcji mleka. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy jajko, resztę mleka i mieszamy łyżką. Ciasto powinno być dość gęste – jeśli jest za luźne, dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jabłka uprzednio obrane ze skórki i pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Mieszamy i smażymy placuszki na rozgrzanym na patelni oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
2011-01-20 4:33:25
Desery, Dla dzieci, Na słodko, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 2
Twój komentarz