Pyszne, szybkie spaghetti pietruszkowe
Na przygotowanie tego dania naprawdę nie potrzeba wiele czasu. Ba, nie ma chyba potrawy, którą robi się szybciej, chyba że weźmiemy pod uwagę gotowe danie ze słoika. Jednak w jedzeniu ważny jest proces przygotowania, ogromnie istotne jest też to kto je przygotowywał, w jaki sposób. „Taśmowe” jedzenie nie może być naprawdę smaczne.
Przepis na pietruszkowe spaghetti zaczerpnęłam, o ile dobrze pamiętam, z jednego z zeszytów kulinarnych „Gazety Wyborczej”, ale uprościłam go i nieco zmieniłam.
Składniki:
– makaron spaghetti
– natka pietruszki
– czosnek
– oliwa z oliwek
– ser żółty
– szynka
– sól
400-500 g spaghetti gotuję al dente. Soli używam tylko do gotowania makaronu, sosu już nie doprawiam. Oliwę z oliwek – należy użyć bardzo dobrej oliwy – ok. 1/2 szklanki mieszam z rozdrobnionymi trzema ząbkami czosnku. Odstawiam. Z umytej i osuszonej natki pietruszki (biorę 2 pęczki natki) odcinam łodyżki i wrzucam do miksera. Dodaję jeden ząbek czosnku i oliwę. Miksuję tak, aby powstała jednolita płynna masa. Na koniec dodaję drobno starty ser żółty i mieszam. Gorące spaghetti łączę z sosem pietruszkowym i posypuję szynką.
Danie dla 5-6 osób.
2007-02-23 10:32:55
Dania główne, Makarony, Spaghetti, Wszystkie przepisy
Komentarze: 3
Twój komentarz