Potrawka z kurczaka – idealna w towarzystwie makaronu
Obiad w mojej ulubionej tonacji, ukochanych proporcjach – przewaga warzyw nad mięskiem i zrównoważenie smaków. Miękkie, ale lekko chrupiące warzywa i takie same kawałki kurczaka, soczyste, z przypieczoną skórką.
Ja podałam tę potrawkę w towarzystwie makaronu – muszelek, ale można przygotować wersję z ziemniaczkami.
Składniki:
– pierś z kurczaka
– brokuł
– 500 g zielonego groszku (mrożonego)
– 1-2 cukinie
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 4 łyżki oliwy
– sól
– pieprz
– pół łyżeczki przyprawy do gyrosa
Pierś z kurczaka umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki, wrzućcie je na rozgrzane 2 łyżki oliwy i po chwili dodajcie różyczki brokuła. W międzyczasie posypcie przyprawą do gyrosa. Na innej patelni na reszcie oliwy podsmażcie plastry cukini, by nieco zmiękła. Przełóżcie do mięsa, dodajcie groszek, śmietanę i duście pod przykryciem kilkanaście minut, do momentu, aż groszek się rozmrozi. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Podawajcie z makaronem.
2007-12-03 10:13:08
Dania główne, Kolacja, Makarony, Wszystkie przepisy
Komentarze: 2
Twój komentarz