przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Poświąteczny tradycyjny śledzik

Śledzik tradycyjny-miniUwielbiam śledzie pod niemal każdą postacią. Śledź w pomidorach, śledzie pod pierzyną (specjalność mojej mamy), z kawiorem albo śledzie w korzennej marynacie – można by tak w nieskończoność. Nie ma jednak jak śledź tradycyjny. Z cebulką i w oliwie. Idealny na wigilię, na święta i w postny piątek. Na kolację sylwestrową albo w Nowy Rok.

Składniki:
– kilka filetów śledziowych
– cebula
– olej roślinny (np. słonecznikowy)
– kilka ziarenek ziela angielskiego (niekoniecznie)
– 2 listki laurowe (niekoniecznie)

Filety należy namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie – 3-4 godziny powinny wystarczyć. W tym czasie najlepiej tę wodę zmienić przynajmniej raz. Wymoczone śledzie pokrójcie w kawałki. Posiekajcie cebulę w kostkę (ilość cebuli zależy od upodobań i ilości śledzi), dodajcie olej i, jeśli chcecie, ziele angielskie i listki laurowe. Połączcie ze śledziami i przechowujcie w zamkniętym słoiku. Odstawcie przynajmniej na kilka godzin i zajadajcie.



Komentarze

Komentarz od: Anonim
Data: 09/12/2010, 13:23

Uwielbiam śledziki w oleju, a kiedy mi trochę zostaje odlewam oliwę dodaję pokrojone w kostkę pomidory połowę puszki groszku konserwowego 2 łyżki gęstej śmietany i 2 łyżki majonezu Winiary. Moja rodzinka zajada tak przygotowane śledzie. Spróbujcie . Polecam:)


Pingback od: Śledzie z cebulką, olejem rzepakowym i dużą ilością przypraw – z jałowcem, goździkami, imbirem… – rondelek.pl
Data: 27/12/2010, 13:38

[…] Polecam wszystkim miłośnikom śledzi z beczki i chcącym spróbować czegoś trochę innego niż tradycyjny śledzik z cebulką w oliwie. Autorka przepisu sugeruje, by nie moczyć śledzi przed zamarynowaniem, ale ja postąpiłam jak […]


Twój komentarz