Pizza z mozzarellą i rukolą
Jeśli komuś spodobał się pomysł z samodzielnym przygotowaniem ciasta do pizzy, zapraszam do spróbowania wersji innej niż pomidorowa pizza. Tym razem coś dla miłośników sera mozzarella i rukoli.
Ta pizza moim zdaniem posiada podwójną zaletę – smakuje nawet osobom, którym zapach rukoli i jej pikantny specyficzny smak nie do końca odpowiada. Zatem nie bójcie się podać jej na stół podczas wizyty gości. No i miło na nią popatrzeć – uformowana w okrąg jest jak mandala ozdobiona zielonymi ornamentami na jasnej serowej powierzchni.
Ciasto na pizzę:
– 25 g drożdży
– 1 płaska łyżka cukru
– 1 łyżka ciepłej wody
– 400 g mąki
– 3/4 łyżki soli
– 2 łyżki oliwy
– 150-180 ml zimnej wody
Dodatki:
– garść świeżej bazylii
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli
– 4 kulki sera mozzarella
– 2-3 garście liści rukoli
– 2-3 łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie:
Drożdże wymieszajcie z łyżką ciepłej wody i połączcie z łyżką cukru. Na stolnicę albo do dużej miski wsypcie 400 g mąki (możecie ją przesiać, jeśli macie ochotę) i 3/4 łyżki soli. Gdy drożdże się rozpuszczą wlejcie zaczyn do mąki i wyrabiajcie ciasto. Stopniowo dolewajcie zimną wodę – powinno wystarczyć nieco ponad pół szklanki – i 2 łyżki oliwy. Cały czas wyrabiajcie, aż masa stanie się gładka i miękka. Z ciasta uformujcie kulę, przykryjcie ściereczką i zostawcie na około godzinę.
W tym czasie możecie zająć się pozostałymi składnikami. Ze świeżej, umytej i osuszonej bazylii, oliwy i szczypty soli zróbcie pesto (a w zasadzie – prawie pesto, bo bez orzechów i parmezanu). Czyli zmiksujcie składniki tak, by powstała gęsta, kremowa zielona masa.
Opłuczcie rukolę i ułóżcie na papierowych ręcznikach do osączenia. Wyjmijcie kulki mozzarelli z zalewy i pokrójcie w cienkie plastry.
Posmarujcie naczynia do zapiekania oliwą albo wyłóżcie papierem do pieczenia i zabierajcie się za ciasto, jeśli spędziło już w lodówce wystarczająco dużo czasu.
Rozwałkujcie je cienko (jeśli przykleja się do stolnicy lub wałka, oprószcie mąką) i wyłóżcie na dno przygotowanych naczyń. Posmarujcie masą z bazylii, ułóżcie plastry mozzarelli i posypcie oregano i podpieczcie w piekarniku. Po 5-7 minutach wyjmijcie, ułóżcie na pizzy liście rukoli, i zapiekajcie aż do lekkiego zrumienienia brzegów ciasta, czyli około 10 minut.
Uwagi:
Przepis pokrywa się częściowo z recepturą na domową pizzę z pomidorami. Baza jest ta sama – ciasto z bazylią, zmieniają się jedynie dodatki i ilość oregano.
Taka ilość ciasta wystarczy na dwie średniej wielkości naczynia do zapiekania i powinna nakarmić 3-4 głodne osoby.
2007-09-13 10:35:10
Dania główne, Felieton, Kolacja, Pesto, Pizza, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 1
Twój komentarz