Pierniki Lebkuchen
Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniki. Smakują zupełnie inaczej niż polskie korzenne ciasteczka. Są delikatnie ciągnące w środku, dobrze wyczuwalne są kawałeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej.
Przepis na nie zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki, zmieniłam jednak sposób wykonania. Zamiast formować ciasteczka z wystudzonego ciasta o temperaturze pokojowej, schłodziłam je w lodówce. Ciasto gęstnieje wtedy jeszcze bardziej, kulki nie kleją się, dobrze się formują i łatwiej zapanować nad wielkością i kształtem pierników. Zrezygnowałam też z lukru, bo ciastka same w sobie są bardzo słodkie.
Jeśli ktoś chce zdążyć z pieczeniem ciasteczek jeszcze na te święta, polecam Lebkuchen. Lekko twardnieją po wystudzeniu, ale po nocy spędzonej w zamkniętym pojemniku miękną i można rozpocząć degustację.
Składniki na ok. 30 sztuk:
– 250 g mąki pszennej
– 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
– 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
– 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 200 ml płynnego miodu
– 85 g masła
– pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
– skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce. Do rondelka wkroić masło i wlać miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).
Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano-miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia, w tym czasie. Następnie wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną).
Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyjęte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień.
2010-12-23 12:30:57
Ciasteczka, Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy świąteczne, Wszystkie przepisy
Komentarze: 2
Twój komentarz