Na pochmurne dni – sałata rzymska z pieczarkami
Ta sałata kojarzy mi się z leniwym podjadaniem w dzień taki jak ten – pochmurny, wietrzny, z wiszącym gdzieś, choć niepadającym jeszcze deszczem. Dodatki nie nadają sałacie wrażenia lekkości, choć nie są tłuste. Mają w sobie coś z ciepła, zatem w sam raz na chłodne dni, choć jest to zwykła sałata, a nie ciepły posiłek.
Przepis na tę sałatę powstał tak, jak wiele innych – oczekiwałam gości, więc zaczęłam przyglądać się temu, co było w lodówce. Mogłam iść do sklepu i kupić składniki na jakąś sprawdzoną sałatkę, ale nie mogłam się powstrzymać i postanowiłam przygotować coś nowego, ze składników, które akurat miałam pod ręką. Oczywiście w przypadku kuchennych eksperymentów nigdy nie możemy być do końca pewni, czy wszystko zakończy się sukcesem. Tym razem jednak obawy się nie potwierdziły. Miska była pusta zaledwie w kilkanaście minut po tym jak goście zasiedli do stołu. Na drugi dzień taka sama sałata stała znowu na stole.
Składniki:
– sałata rzymska
– dymka
– kilka cienkich plasterków pieczonego boczku
– 2 duże ząbki czosnku
– 5 dużych pieczarek
– 2 łyżki oliwy do smażenia
– czubata łyżeczka miodu
– czubata łyżeczka ostrej musztardy (może być dijon albo rosyjska)
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– sól morska
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Siekamy dymkę, boczek kroimy w kostkę lub paski, czosnek i pieczarki w plasterki. Na oleju podsmażamy dymkę i czosnek, po chwili dorzucamy boczek. Smażymy kilka minut. Rzucamy na sałatę, mieszamy. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki i po osączeniu dodajemy do sałaty. Polewamy sosem ukręconym z miodu, musztardy, oliwy i soli.
Uwagi: jeśli macie tłusty boczek, możecie wrzucić go na patelnię najpierw (bez użycia dodatkowego tłuszczu), po czym na wytopionym z niego tłuszczu zrumienić dymkę i czosnek.
2007-07-30 9:43:28
Kolacja, Przekąski, Przystawki, Sałaty, sałatki, Sosy, Wszystkie przepisy
Komentarze: 1
Twój komentarz