przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Mufiny z kawałkami czekolady

Mufiny z kawałkami czekolady-miniTe zgrabne ciasteczka, które można przygotowywać w wersji słodkiej i słonej zawsze cieszą moje oczy i nie mniej podniebienie. Mufiny dobre na wszystko – to brzmi jak kiepski slogan, ale to prawda.

Delikatne, pokryte cieniutką chrupką skórką rumiane babeczki z kawałkami gorzko-słodkiej czekolady.

Przecież można kupić w sklepie paczkę pysznych ciastek albo dużą nadmuchaną mufinę. Owszem, można. Tylko po co?

Składniki na 12 mufinek:

– 250 g mąki pszennej
– 175 g cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody
– 1 jajko
– 200 ml mleka 3,2 proc.
– 75 g masła rozpuszczone i ostudzone
– łyżka ekstraktu waniliowego
– 50 g słodko-gorzkiej czekolady

Tradycyjnie zmieszajcie suche składniki w misce – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Do drugiego naczynia wbijcie jajko, dodajcie mleko, masło i ekstrakt waniliowy. Wlewajcie do składników suchych niedbale mieszając. Na koniec dodajcie pokruszoną czekoladę, zamieszajcie raz jeszcze i wykładajcie masę do foremek na mufinki.
Pieczcie około 15 minut w 190-200 st. C.



Komentarze

Komentarz od: ann
Data: 31/08/2007, 15:57

slinka cieknie na sam widok:)


Komentarz od: klaudii
Data: 08/10/2007, 20:19

Wszystkiego prubowałam pychotka!mniam…polecam.


Komentarz od: ugly
Data: 08/10/2007, 20:22

mniam!


Komentarz od: Zuzia
Data: 13/12/2007, 12:52

Boskie cała rodzinka zachwycona! Rozpływają się w ustach! (to nic, że wyszły ciut inaczej niż na zdjęciu 🙂 )


Komentarz od: agata
Data: 01/05/2008, 21:20

Zrobiłam dzisiaj mufinki i wyszły naprawdę dobre.


Komentarz od: Agata
Data: 26/12/2008, 19:28

jeszcze nie jadłam ,ale będe robić ,bo myśle ,że są pyszne 🙂


Komentarz od: Anonim
Data: 26/12/2008, 19:29

są dobre


Komentarz od: Madziulka
Data: 08/02/2009, 19:17

Tez bede robic alewlasnie sie zastanawiam czy moge too roboic w samych papilotkach??


Komentarz od: Magda
Data: 08/02/2009, 20:20

Nie próbowałam piec mufinek bez formy, więc niestety nie odpowiem na Twoje pytanie… Jak upieczesz to daj znać czy można sobie poradzić z samymi papilotkami:) Powodzenia!


Komentarz od: emiliana
Data: 12/02/2009, 12:30

upieklam niestey wyszly takie jakies dziwnie plaskie i troche twardawe, kiedys juz robilam muffiny i tez wyszly takie, moze ja robie cos nie tak, pomozcie!!!:)


Komentarz od: Magda
Data: 12/02/2009, 12:48

Emiliana – mogłaś za długo mieszać ciasto. Ono musi być grudkowate, wtedy muffiny są pulchne i miękkie. Pozdrowienia!


Komentarz od: aleksandra
Data: 30/04/2009, 14:08

hej! jeszcze nie robiłam ale zamierzam jutro jadę na piknik z przyjaciółmi sprawdzą się idealnie… mam nadzieje.. 😀


Komentarz od: sabka
Data: 25/06/2009, 09:18

Wygląda zachęcająco, na pewno warto tego spróbować.


Komentarz od: ivetka39
Data: 06/05/2010, 07:06

Nie radzepiec wsamych papilotkach bo wychodz nieładne zdeformowne i podczas pieczenia wylewa sie z nich ciasto


Komentarz od: Kamila : D
Data: 09/03/2011, 16:00

slinka cieknie na sam widok a ja dopier w polowie …


Komentarz od: patr
Data: 05/08/2011, 16:56

Zrobilam, GENIALNE !!!
100% polecam 🙂


Komentarz od: anna
Data: 13/10/2011, 06:12

Bardzo pyszne te muffinki. Nastepnym razem wezme jednak tylko 100 g cukru ale za to dodam wiecej czekolady 🙂 Pozdrawiam!


Komentarz od: kamil
Data: 03/02/2012, 18:23

witajcie
mam 12 lat i mufinki sa bardzo latwe do zrobienia i sa takze bardzo dobre


Twój komentarz