Mufiny z kawałkami czekolady
Te zgrabne ciasteczka, które można przygotowywać w wersji słodkiej i słonej zawsze cieszą moje oczy i nie mniej podniebienie. Mufiny dobre na wszystko – to brzmi jak kiepski slogan, ale to prawda.
Delikatne, pokryte cieniutką chrupką skórką rumiane babeczki z kawałkami gorzko-słodkiej czekolady.
Przecież można kupić w sklepie paczkę pysznych ciastek albo dużą nadmuchaną mufinę. Owszem, można. Tylko po co?
Składniki na 12 mufinek:
– 250 g mąki pszennej
– 175 g cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody
– 1 jajko
– 200 ml mleka 3,2 proc.
– 75 g masła rozpuszczone i ostudzone
– łyżka ekstraktu waniliowego
– 50 g słodko-gorzkiej czekolady
Tradycyjnie zmieszajcie suche składniki w misce – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Do drugiego naczynia wbijcie jajko, dodajcie mleko, masło i ekstrakt waniliowy. Wlewajcie do składników suchych niedbale mieszając. Na koniec dodajcie pokruszoną czekoladę, zamieszajcie raz jeszcze i wykładajcie masę do foremek na mufinki.
Pieczcie około 15 minut w 190-200 st. C.
2007-08-31 3:49:17
Desery, Felieton, Mufiny/muffiny, Na słodko, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 18
Twój komentarz