Mufiny jagodowe
Każdy owocowy sezon trzeba uczcić pieczeniem babeczek. Te piekłam już kilkakrotnie, według zmienionego przepisu znalezionego w Internecie. Są wyborne – zarówno jako deser, jak i śniadanie bądź kolacja, w towarzystwie szklanki ciepłego mleka.
Ciemne jagodowe plamki są niezwykle apetyczne, a zielone wiórki (skórka otarta z limonki) odnajdywane w środku są miłym akcentem, choć możecie oczywiście go pominąć.
Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 25 g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody
– 100 g brązowego cukru (np. Demerara)
– 100 g białego cukru
– 1 jajko
– 125 ml mleka
– łyżka skórki otartej z limonki
– szczypta soli
– 200 g jagód
Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i skórkę z limonki. Do innego naczynia rozbijamy jajko, dodajemy wystudzone, ale nadal płynne masło i mleko. Mieszamy i wlewamy do suchych składników. Znów mieszamy, nie wysilając się jednak specjalnie przy tym. Ja mieszam widelcem, aby składniki połączyły się mniej więcej. Na koniec dodajemy jagody i lekko mieszamy, uważając, by nie rozgniotły się zanadto. Przekładamy do foremek na mufiny, nakładając do każdej taką samą ilość ciasta.
Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
Podałam składniki na 12 mufinek.
2007-07-11 10:02:33
Ciasta, Desery, Felieton, Kolacja, Mufiny/muffiny, Na słodko, Śniadania, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 2
Twój komentarz