Morszczuk z batatami, duszoną cebulą i wędzoną papryką
Delikatne w smaku mięso białej ryby świetnie komponuje się z podduszoną cebulą, słodkimi batatami i wędzona papryką. Użyłam wersji łagodnej, którą można zastąpić ostrą. Rybę można usmażyć na niewielkiej ilości oleju albo ugotować na parze razem z batatem.
Składniki dla 2 osób:
– 4 filety z morszczuka
– cebula średniej wielkości
– 1 batat
– wędzona papryka w proszku, łagodna
– olej do smażenia
– sólBatata obieramy, kroimy w dość grube plastry i gotujemy na parze do miękkości. Cebulę kroimy w niewielkie paski, smażymy do zeszklenia, pod koniec solimy. Zdejmujemy z patelni i smażymy na niej rybę, delikatnie doprawiając solą. Na talerzu układamy filety morszczuka, oprószamy wędzoną papryką. Następnie kładziemy cebulę. Podajemy z batatami i ziemniakami lub pieczywem.
Wędzoną paprykę Pimenton można kupić np. w tym sklepie internetowym z produktami kuchni hiszpańskiej i na aukcjach Allegro.
2011-08-18 11:55:29
Dania z ryb, Wszystkie przepisy
Komentarze: 1
Twój komentarz