Magdy Gessler sałata – Krakowiacy i górale w innej wersji
Pomysł na tę sałatę zrodził się podczas przeglądania książki Magdy Gessler „Kuchnia moja pasja”. W zasadzie jest to wariacja na temat jednego z przepisów autorki.
Krakowiacy i górale w oryginale to rzymska sałata z pomidorami, fasolką szparagową, ogórkiem świeżym i kiszonym, ziemniakiem, cebulką, koprem, podana z grzankami z oscypkiem.
Ja zmieniłam rodzaj sałaty, zrezygnowałam z kilku składników, także z grzanek. Moja sałata jest oszczędna w formie, ale warto jej spróbować. Tak jak oryginału według Magdy Gessler.
– sałata karbowana
– ogórki kiszone
– oscypek
– cebula
– olej słonecznikowy
– sok z ogórków kiszonych
– sól
– pieprz
– dwie szczypty cukru
Sałatę porwijcie na kawałki, ułóżcie na talerzu. Rozsypcie na niej cebulkę i ogórki kiszone pokrojone w kostkę, ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i dodajcie do reszty składników. Na koniec przygotujcie smakowity sos – połączcie olej z sokiem z ogórków kiszonych (proporcja to 1/3 oleju słonecznikowego na 1/2 soku z ogórków kiszonych*), doprawcie solą, pieprzem i cukrem. Polejcie sałatę i delektujcie się słono-kwaśno-słodkim połączeniem.
* Proporcja wg Magdy Gessler, zob. Magda Gessler, Kuchnia moja pasja, Warszawa 2005, s. 13.
2008-03-14 9:44:23
Felieton, Sałaty, sałatki, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 3
Twój komentarz