przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Kolorowo, wiosennie, świątecznie – przepisy na Wielkanoc

Przepisy na WielkanocCoraz dłuższe i cieplejsze dni i więcej zieleni wokół. Wiosna pełną gębą. A jeśli wiosna, to i Wielkanoc. A jeśli święta to stół pełen smakołyków, rodzinny gwar i dużo radości.

Dla wielu z nas zbliżające się święta to nie tylko wizja radosnych chwil spędzonych w rodzinnym gronie. To ciężka praca – przygotować dom do przyjęcia gości. Dobrze jest wszystko zawczasu zaplanować, obliczyć czas, który mamy spędzić w kuchni. Nawet jeśli lubimy gotować, kilkugodzinne zagniatanie, krojenie i pieczenie może nas zniechęcić. Dlatego ważny jest dobór takich potraw, które pozwolą nam cieszyć się przygotowaniami. Musi być smacznie, ale przy okazji może, a nawet powinno być przyjemnie.

Można zaplanować menu tak, by rozłożyć przygotowania w czasie. Mazurek przygotowany na dwa dni przed świętami nie zaprzątnie nam głowy w ostatniej chwili, a przy okazji nieco zmięknie. Mięso włożone do marynaty dzień wcześniej będzie piekło się spokojnie w czasie, kiedy my będziemy przygotowywać sałatkę.

Święta w każdym domu pachną inaczej. W domu moich dziadków i rodziców na wielkanocne śniadanie podaje się żurek z białą kiełbasą, jajkiem, chrzanem. Później na stole pojawiają się sałatki, wędliny. U dziadków mojego męża obowiązkową pozycją jest czerwony barszcz, gotowany z kiszonych buraków, z dodatkiem pieczonych mięs, kiełbasy własnej roboty i chleba. To sycący posiłek, który wystarcza na kilka godzin.

Na początku jednak wszyscy dzielą się jajkiem. Nie sposób o nim nie wspomnieć myśląc o Wielkanocy. Bomba witaminowa, ale nie kaloryczna. Smakuje i cieszy oko. Jest składnikiem mnóstwa potraw – naleśników, omletów, deserów (ciasto drożdżowe na jajach kaczych nie ma sobie równych). Przepyszne i treściwe w najczystszej postaci – na twardo, miękko, w koszulce. Ta lista zdaje się nie mieć końca. Jajko symbolizuje życie, na wielkanocnym stole jajek musi być więc pełno.

Przygotowania do świąt rozpoczynały się w moim domu w sobotę. Z samego rana do garnków wkładaliśmy ogromne ilości jaj – lwia część przeznaczona była do celów kulinarnych, z reszty miały powstać pisanki. Gotowane w łupinach cebuli na złocisto-brązowo lub traktowane farbkami przybierały najrozmaitsze kolory. Przepiórcze – małe i pstrokate mogą być dekoracją samą w sobie.

Oprócz pisanek, na stół proponuję podać przepiórcze jaja na sałacie, w towarzystwie łososia i awokado, z winegretem. Rzymska sałata jest idealną podstawą dla takich połączeń – nawet po dłuższym czasie spędzonym na stole jest jędrna i trzyma formę. Sos można przygotować nawet dwa dni wcześniej i przechować w słoiczku. To wygodny sposób, który w kluczowym momencie pozwala naprędce wymieszać składniki i w tempie ekspresowym podać na stół. Kolorowa sałata będzie miłym akcentem na wielkanocnym stole, a ponieważ jest pełna dobrych składników i lekka – doskonale sprawdzi się także później, jako antidotum na świąteczne podjadanie.

Jaja faszerowane mogą być mniej kaloryczną alternatywą dla tych przykrytych pierzynką majonezu. Z dodatkiem suszonych pomidorów i ostrych kiełków nabiorą charakteru i koloru.

I wreszcie jajka w ukryciu – zagniecione z mąką będą podstawą do mazurków. Mała forma zwolni nas od dzielenia ciasta na porcje, a także posłuży za jadalną dekorację – ciasteczka można rozłożyć w różnych miejscach stołu tak, aby wszyscy goście mieli do nich łatwy dostęp. Do zdobienia mazurków możemy użyć każdego rodzaju bakalii – kandyzowanych owoców – żurawiny, ananasa, suszonych moreli, rodzynek, orzechów. Do układania bakalii na ciasteczkach zaangażujmy domowników – dzieci, męża. Ma być rodzinnie nie tylko w święta, podczas przygotowań też.

Kolorowa sałata z jajkami przepiórczymi

Składniki:
(porcja dla 4-6 osób)

– sałata rzymska
– 10 jaj przepiórczych
– 250 g wędzonego łososia
– 2 awokado
– winegret – 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, szczypta soli i cukru
– świeżo zmielony pieprz

Sałatę płuczemy i osuszamy. Liście rwiemy na kawałki i układamy na półmisku. Ugotowane na twardo przepiórcze jaja przekrajamy na połówki wzdłuż i układamy na sałacie. Dodajemy podzielonego na mniejsze części łososia i awokado. Składniki sosu – oliwę, sok z cytryny, sól i cukier dokładnie mieszamy. Polewamy sałatę winegretem. Na stół podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem.

Faszerowane jaja
(porcja dla 4 osób)

– 8 jaj kurzych
– 3-4 cząstki suszonych pomidorów
– łyżka gęstej śmietany
– rzeżucha
– kiełki rzodkiewki

Jaja gotujemy na twardo, po ostudzeniu obieramy i przekrajamy na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka, przekładamy do miseczki. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy śmietanę, pokrojone suszone pomidory, rzeżuchę i kiełki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i nakładamy farsz do jajek. Podajemy oprószone rzeżuchą.

Małe mazurki z kajmakiem
(na 10-12 porcji)

Na ciasto:
– 3 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 150 g masła
– 3 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:
– 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
– bakalie według uznania – np. suszone morele, żurawina, kandyzowany ananas, papaja, orzechy włoskie, migdały w całości lub w płatkach

Puszki skondensowanego mleka wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu 2,5 godziny. Należy co jakiś czas sprawdzać czy wody jest wystarczająco dużo (powinna przykrywać puszki).
Następnie przygotowujemy ciasto. Rozpuszczamy i studzimy masło. Łączymy wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy masło. Zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm i wycinamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Zaginamy brzegi tak, by powstały z ciasta małe „miseczki”, do których dodamy nadzienie. Nakłuwamy widelcem, układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy do zrumienienia – ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Gdy wystygną napełniamy je masą kajmakową i dekorujemy bakaliami.

Magdalena Lewandowska-Rosa

Powyższy felieton i przepisy ukazały się w miesięczniku „SPA Houses”:
SPA Houses - Przepisy na Wielkanoc-mini



Komentarze

Komentarz od: Anonim
Data: 22/10/2010, 22:39

Zrobiłam szarlotkę na ciepło, ciasto z przepisu ,, Małe mazurki z kajmakiem” wyszło super . Bardzo polecam , ciasto jest delikatne , kruchutkie , rewelacja .
Jeśli chodzi o gotowanie puszek z mlekiem skondensowanym , to już nie trzeba . Na rynku jest gotowe mleko krówka z firmy Gostyń, bardzo dobre ,gładkie , smaczne i oszczędza nam dużo czasu gazu.. Proszę ,nie kupować tanich puszek krówek , bo są z grudkami i czuć cukier nierozpuszczony.


Twój komentarz