przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Jej wysokość – wanilia

Wanilia-miniJedzenie i gotowanie mogą uspokajać. Wanilia uspokaja na pewno, do tego cudnie pachnie, a szeroki wachlarz jej zastosowań jest proporcjonalny do ilości komplementów, jakie możemy skierować pod adresem tej przyprawy.

Oprócz waniliowych przysmaków w postaci jogurtów czy serków czy aromatyzowanego cukru (pomijam inne jej zastosowanie – np. w kosmetyce), coraz bardziej znany jest ekstrakt waniliowy. Zanim go kupiłam przeszperałam Internet, żeby dowiedzieć się co to dokładnie takiego i gdzie można ekstrakt dostać. Wyczytałam, że można zrobić jego domową wersję.

Ekstrakt waniliowy – wersja domowa:
Laski wanilii należy pociąć i zalać spirytusem, a po kilku dniach otrzymujemy coś na wzór ekstraktu.

Sama używałam tak zrobionego ekstraktu do pieczenia ciastek i doskonale się sprawdził.



Komentarze

Komentarz od: nina
Data: 18/11/2008, 23:35

a ile uczylas tych lasek wanilii na ile ml wódki?


Komentarz od: nina
Data: 18/11/2008, 23:36

P.S. ponoc spirytusem sie nie zalewa tylko wodka

spirytus jest zbyt mocny, tak czytalam niedawno na forum Gazeta.pl


Komentarz od: Magda
Data: 19/11/2008, 10:36

Mniej więcej 2 laski wanilii na 100 ml spirytusu.
Być może wódka lepsza, nie sprawdziłam tego. Przepis ze spirytusem znalazłam kiedyś w Internecie (niestety nie pamiętam gdzie dokładnie i czyj to był przepis…), ale jak widać co strona to inny przepis 😉 Trzeba wypróbować więc i ten, i ten.
Daj znać Nino jak wyszło z wódką.
Pozdrawiam.


Komentarz od: miśka
Data: 05/02/2009, 14:51

gdzie lepiej go trzymać ? w jasnym czy ciemnym miejscu ?


Komentarz od: Magda
Data: 05/02/2009, 15:02

Miśka – w ciemnym, suchym miejscu. Pozdrowienia


Twój komentarz