przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Inne wcielenie soczewicy

Soczewica z cebulą i czosnkiem-miniSoczewica sama w sobie jest smaczna. I zdrowa. Ugotowana w lekko osolonej wodzie jest świetnym dodatkiem do obiadu – zarówno do warzyw jak i mięs. Dla wegetarian to niezbędny dostawca białka i wielu innych cennych składników. Idealna do zup i sałatek – bardziej wilgotna od soi, zatem można jeść ją także bez dodatków.

Dziś zrobiłam soczewicę po królewsku, według wymyślonego na poczekaniu przepisu. „Po królewsku” to może nie najlepsza nazwa – wszak z przepisu bije prostota składników i wykonania. Ale smakuje wybornie.

Składniki:

– zielona soczewica
– 2 duże cebule
– pół główki czosnku
– plaster masła
– kilka kropli oliwy

Przygotowania zaczęłam od nagrzania piekarnika. To ważne, bo będziemy zapiekać w nim ćwiartki lub ósemki cebuli (można przypiec je najpier w ogniu, jak do rosołu). Dno naczynia żaroodpornego wysmarowałam masłem, ułożyłam cebulę i oprószyłam szczyptą soli. Dzięki temu cebulka szybciej zmięknie. Pokroiłam w mniejsze cząstki 2-3 ząbki czosnku i dodałam do cebuli, po czym wstawiłam do mocno nagrzanego piecyka.

W międzyczasie zagotowałam osoloną wodę z dwoma ząbkami czosnku, wsypałam soczewicę i ugotowałam do miękkości (trzeba uważać, żeby jej nie rozgotować).

Resztę czosnku przyrumieniłam na maśle z dodatkiem oliwy.

Ugotowaną soczewicę odcedzamy. Cebulę oprószamy słodką sproszkowaną papryką i wsypujemy soczewicę. Skrapiamy masłem i oliwą, na których podsmażaliśmy czosnek i zapiekamy jeszcze około 15 minut.

Idealne jako dodatek do naleśników.



Komentarze

Komentarz od: ann
Data: 22/02/2007, 12:37

nie mialam okazji skosztowac soczewicy


Komentarz od: Mariusz
Data: 26/02/2007, 14:01

Bardzo fajny blog, przynajmniej początek. W sprawie soczewicy to polecam przepisy z Indii, np toor dal – soczewica z pomidorami. Przepis trochę spolszczyłem, ale jest OK. Zaczynam od zrumienienia czosnku i cebuli, później przyprawy typu gorczyca, kurkuma, kumin, kolendra, goździki. W momencie kiedy przyprawy torchę się przyprażą dodaje pomidory, na końcu ugotowaną soczewicę. Proporcje ustalam w zależności od nastroju. Polecam.

pozdrowienia


Twój komentarz