Granola Nigelli Lawson
Jest to bez wątpienia najlepsze muesli, jakie jadłam. Wysiłek, jaki trzeba włożyć w przygotowanie tej mieszanki jest niewielki, w porównaniu do przyjemności, jakiej doznaje się podczas jedzenia. Przepis po raz pierwszy usłyszałam w programie Nigella ucztuje, emitowanym przez TVN Style.
Granola wspaniale komponuje się z jogurtem, kefirem, ciepłym mlekiem. Można ją przechowywać przez wiele tygodni w szczelnie zamkniętych słojach. Ale nie martwcie się, ten problem w praktyce nie istnieje. Granola znika niemal od razu.
Składniki:
– 450 g płatków owsianych
– 120 g pestek słonecznika
– 120 g białych ziaren sezamu
– 175 g musu jabłkowego
– 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
– 1 łyżeczka zmielonego imbiru
– 120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego albo, jeśli ich nie macie, złotego syropu
– 4 łyżki płynnego miodu
– 100 g brązowego cukru (np. Light muscovado cane sugar)
– 250 g całych migdałów
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju z pestek słonecznika
– 300 g rodzynków
Sposób przyrządzania:
W dużej misce wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki oprócz rodzynków. Rozłóżcie mieszankę na blachach do pieczenia i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na mniej więcej 40 minut. W połowie pieczenia wyjmijcie granolę z piekarnika i przemieszajcie.
Po ostudzeniu wymieszajcie granolę z rodzynkami i przełóżcie do szczelnego słoika.
Uwagi:
Spis składników jest moim tłumaczeniem z książki Nigelli Lawson Feast. Food that celebrates life. Opis sposobu przyrządzenia także zaczerpnęłam z tej książki.
Nigella Lawson, Feast. Food that celebrates life, London 2006, s. 199.
2007-12-10 9:07:04
Muesli, Przepisy Nigelli, Wszystkie przepisy
Komentarze: 15
Twój komentarz