przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Chleb z otrębami

Chleb z otrębami-miniPonieważ jest tak wiele dostępnych rodzajów chleba nie będę namawiać Was, byście piekli go sami. Ale jeśli lubicie krzątać się po kuchni, chcecie zrobić wrażenie na domownikach czy gościach i macie trochę czasu, spróbujcie. Zapach, który podczas pieczenia unosi się w kuchni i przedziera w każdy zakątek domu, ciepła kromka świeżego chleba posmarowana masłem, chrupiąca skorupka – to wszystko podnosi na duchu i sprawi, że nie tylko inni degustatorzy domowego wypieku, ale i Wy sami będziecie z siebie bardzo dumni.

Wspomniałam o czasie i nie będę Was oszukiwać – zrobienie tego chleba trochę trwa. Nie jest to czas wypełniony pracą, więc nie będziecie musieli stać cały czas przy kuchni, mieszać i wyrabiać. Jest to czas w większości wypełniony czekaniem. W przerwach, kiedy ciasto leży w misce przykrytej ściereczką możecie posprzątać, pozmywać albo poczytać książkę czy gazetę. Czas zależy też od tego jak szybko pracują drożdże – czasami trwa to krótko, a bywa że i ponad godzinę. Dlatego jeśli ciasto wolno rośnie, nie denerwujcie się, tylko uzbrójcie się w cierpliwość organizując przy okazji jakieś przyjemne zajęcie.

Zrobienie tego chleba jest bardzo proste, warto więc podczas wizyty w sklepie kupić niezbędne składniki, pomijając jednocześnie codzienną porcję produkowanego masowo pieczywa.

Zaopatrzcie się w:

– 500 g mąki pszennej
– 50 g drożdży
– 125 ml mleka
– ok. 1/2 łyżeczki cukru
– 1 szkl. otrąb pszennych
– garść siemienia lnianego
– garść pestek z dyni
– garść pestek ze słonecznika
– 3/4 łyżki soli
– ok. 1 szkl. ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy

W pierwotnej wersji przepisu pochodzącego z jakiegoś programu telewizyjnego (nie wiem jakiego – nie oglądałam go, dostałam przepis spisany przez kogoś innego) była 1 płaska łyżka soli, ale ponieważ chleb wydawał mi się zawsze odrobinę za słony ostatnio zmniejszyłam porcję. Inna zmiana, jakiej dokonałam, to też kosmetyka – w przepisie było po pół garści pestek z dyni i ze słonecznika. Jak widzicie wyżej wpisałam po prostu „garść”, no bo ile to jest „pół garści”? Po prostu dodajcie ich ile chcecie, zachowując zdrowy rozsądek.

Dosyć już wyjaśnień, czas przystąpić do pracy. Na początek proponuję wymieszać suche składniki w sporej misce. Wsypcie do niej mąkę (możecie ją przesiać jeśli macie ochotę), otręby, siemię, pestki dyni i słonecznika i sól. Wymieszajcie.

Podgrzejcie mleko, pamiętając że powinno być letnie – ani zbyt ciepłe, ani zbyt zimne, wrzućcie do niego pokruszone drożdże, szczyptę cukru i szczyptę mąki. Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut. Drożdże powinny szybko wyrosnąć, a kiedy już tak się stanie, przelejcie je do suchych składników i zagniećcie. Dodawajcie w międzyczasie ciepłą wodę – szklanka powinna wystarczyć. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajcie 2 łyżki oliwy i zagniećcie ponownie. Odstawcie miskę w ciepłe miejsce i czekajcie aż ciasto zwiększy dwa razy swoją objętość. Możecie przykryć je ściereczką. Gdy urośnie zagniećcie ciasto raz jeszcze, a następnie oprószcie stolnicę mąką, wyłóżcie na nią ciasto i podzielcie je na dwie części. Każdą z nich rozwałkujcie i zwińcie jak roladę, a następnie włóżcie na blaszki posmarowane oliwą. Znów odstawcie, aby ciasto urosło. Kiedy zwiększy dwa razy objętość włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 40-45 minut.



Komentarze

Komentarz od: ann
Data: 02/08/2007, 15:50

chyba zaraz pojde po kanapke;)


Komentarz od: pati
Data: 21/10/2008, 14:58

supcio


Komentarz od: Adrijah
Data: 26/08/2010, 14:55

Co oznacza „nagrzany piekarnik”? Tzn do ilu stopni nagrzany?


Komentarz od: Magda
Data: 26/08/2010, 15:15

180-200 st.
Pozdrawiam!


Komentarz od: sicilpol
Data: 24/09/2010, 10:24

dzis bede robic, mam nadzieje, ze wyjdzie mi tak smakowicie jak na zdjeciu 🙂


Komentarz od: Iza
Data: 20/01/2011, 21:37

Witam,
Zrobiłam chlebek ściśle według powyższego przepisu i… wyszedł przepyszny. Serdecznie dziękuję za przepis:)
Gorąco polecam, chlebek jest wyśmienity!!!


Komentarz od: Magda
Data: 21/01/2011, 13:12

Iza, bardzo się cieszę. I życzę smacznego!


Twój komentarz