przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Chleb razowy z ziołami

Chleb razowy z ziołami-miniPretekstem do upieczenia domowego chleba mogą być nawet zalegające w lodówce drożdże. Dalej było łatwo. Razowa mąka na półce, ziarna słonecznika uprażone rano, zioła, na które akurat miałam ochotę. I miód.
Później zagniatanie, czekanie, zagniatanie i – cudo wyjęte z piekarnika. Okrągłe, rumiane, pachnące.

– 2 szklanki mąki razowej żytniej
– 1 szklanka mąki pszennej
– 5 dag drożdży
– 125 ml mleka
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1 szklanka otrąb pszennych
– 1/3 szklanki prażonych ziaren słonecznika
– 3 łyżki płynnego miodu
– 3/4 łyżki soli
– 3/4 szklanki ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy
– 5 łyżek suszonego majeranku
– 2 łyżki kminku
– białko

Do ciepłego mleka wkruszcie drożdże i podczas ich rozprowadzania dodajcie cukier i szczyptę pszennej mąki. Odstawcie na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Oba rodzaje mąki wsypcie do miski, dodajcie otręby, ziarna słonecznika, sól, majeranek i kminek. Gdy drożdże potroją swoją objętość przełóżcie je do miski z mąką i resztą składników i zacznijcie wyrabiać ciasto. Dodajcie miód i oliwę i po trochu podlewajcie ciepłą wodą. Ciasto jest dość kleiste i lepi się do rąk, ale takie właśnie ma być. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą wyrabiajcie je jeszcze przez chwilę, po czym przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na mniej więcej 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie zagniećcie je raz jeszcze i uformujcie swój bochenek. Ułóżcie go w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarujcie jego wierzch białkiem. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczcie około 45 minut aż wierzch będzie mocno rumiany.

Chleb razowy z ziołami-2mini



Komentarze

Komentarz od: hrumkowiec
Data: 10/11/2007, 11:29

chlebek pyszny, lekko słodki polecam wszystkim smakoszom , mniam 🙂


Komentarz od: karaluch
Data: 09/12/2007, 17:25

Niesamowite, wyszedł mi ten chleb, a myślałam , ze mam dwie lewe ręcę:D A tak mi się zamarzył taki właśnie swojski domowy chleb. A potem zjadłem prawie pół na raz z masłem ziołowym, bo masło ziołowe i chrupiąca skórka świeżego chleba to jest to;D


Komentarz od: amara
Data: 21/12/2007, 16:42

a mnie nie wyszedł ;( nie dawałam mąki żytniej razowej tylko żytnią, wyszedł tak w środku jakby był nie dopieczony a z zewnątrz było wszystko ok, nawet myślałam że skórka będzie za twarda, co może być przyczyną?


Komentarz od: Magda
Data: 23/12/2007, 23:13

Amaro, spróbuj następnym razem uformować bardziej płaski chlebek albo zmniejsz nieco temperaturę pieczenia (np. do 180 st. C). Wtedy będziesz być może piekła chlebek chwilę dłużej, ale może będzie dopieczony.


Komentarz od: faith
Data: 03/03/2009, 15:58

przepyszny chleb 😀 jak jak ja uwielbiam chlebek z twarda chrupiaca skorka 😀


Komentarz od: Anonim
Data: 08/04/2009, 16:44

Tylko troszkę mniej miodu dodałam bo dla mnie za słodki.


Twój komentarz