Jej wysokość – wanilia
Jedzenie i gotowanie mogą uspokajać. Wanilia uspokaja na pewno, do tego cudnie pachnie, a szeroki wachlarz jej zastosowań jest proporcjonalny do ilości komplementów, jakie możemy skierować pod adresem tej przyprawy.
Oprócz waniliowych przysmaków w postaci jogurtów czy serków czy aromatyzowanego cukru (pomijam inne jej zastosowanie – np. w kosmetyce), coraz bardziej znany jest ekstrakt waniliowy. Zanim go kupiłam przeszperałam Internet, żeby dowiedzieć się co to dokładnie takiego i gdzie można ekstrakt dostać. Wyczytałam, że można zrobić jego domową wersję.
Ekstrakt waniliowy – wersja domowa:
Laski wanilii należy pociąć i zalać spirytusem, a po kilku dniach otrzymujemy coś na wzór ekstraktu.
Sama używałam tak zrobionego ekstraktu do pieczenia ciastek i doskonale się sprawdził.
2007-07-06 9:56:19
Dodatki, Felieton, Przetwory, Przyprawy, Wszystkie przepisy
Komentarze: 5
Twój komentarz