Wietnamska sałatka z kurczakiem i miętą Nigelli Lawson
Danie zawierające elementy swojskości, ale wzbogacone o bardziej egzotyczną kombinację składników przywołują przyjemne skojarzenia a dodatkowo zaspokajają bardziej wybredne podniebienia.
Egzotyka jest może w tym wypadku nieco przesadnym określeniem, ale trochę tak się czułam, kiedy specjalnie do tej sałatki kupiłam po raz pierwszy sos rybny i ocet ryżowy.
Reszta jest znana – kapusta, marchewka, kurczak, chili.
Przepis pochodzi z książki Nigella gryzie i, jak wiele przepisów z tej książki, jest warty polecenia. Choć tej sałatki nie robi się moim zdaniem aż tak błyskawicznie jak pisze Nigella, to i tak warto. Poza tym większość składników można przygotować parę godzin, a nawet dzień wcześniej. A przed kolacją po prostu wymieszać i polać sosem.
Sos. Właśnie on jest bardzo ważny, bo nieco podobną kombinację reszty składników znamy pod postacią sałatki colesław. Proponowana przeze mnie sałatka jest wietnamskim jej odpowiednikiem. Przepis na nią Nigella wyszperała w książce The Best of Nicole Routhier i nieco go zmieniła. Ja przedstawiam przepis w dokładnie takiej wersji jak Nigella Lawson, łącznie z proporcjami składników. I od razu się przyznaję, że jeszcze nigdy nie ważyłam ani kapusty ani piersi z kurczaka – zawsze „na oko” i zawsze wychodzi dobrze.
Sałatka jest orzeźwiająca (duża zasługa mięty, której nie wolno pominąć!) i niezwykle lekka i „można ją przechowywać w lodówce dzień albo dwa, by zapewnić sobie coś mniej szkodliwego na nocne podjadanie”.
Składniki:
– 1 pozbawiona nasion i zmiksowana papryczka chili – najlepiej pikantna tajska
– 1 duży, obrany i starty ząbek czosnku
– 1 łyżka cukru
– 1,5 łyżeczki octu ryżowego
– 1,5 łyżki soku z limonki
– 1,5 łyżki sosu rybnego (nuoc nam lub nam pla)
– 1,5 łyżki oleju roślinnego
– pół drobno posiekanej średniej cebuli
– czarny pieprz
– 200 g poszatkowanej białej kapusty
– 1 poszatkowana, pokrojona w bardzo cienkie słupki lub starta średnia marchewka
– 200 g porwanej lub pokrojonej w drobne paski gotowanej piersi kurczaka
– duży pęczek mięty, ważący ok. 40 g
Najpierw przygotowujemy sos, który należy odstawić na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Mieszamy zatem chili, czosnek, cukier, ocet, sok z limonki, sos rybny, olej, cebulę i przyprawiamy czarnym pieprzem. Następnie mieszamy kapustę, marchewkę, kurczaka i posiekaną miętę. Polewamy sosem i mieszamy. Przed podaniem sałatkę można posypać dodatkową porcją mięty.
Cytaty i spis składników pochodzą z książki Nigelli Lawson (Nigella Lawson, Nigella gryzie, Warszawa 2006, s. 232-233). Sposób wykonania jest także wzorowany na przepisie z tej książki.
2007-06-27 2:41:54
Felieton, Kolacja, Przekąski, Przepisy Nigelli, Przystawki, Sałaty, sałatki, Sosy, Surówki, Wszystkie przepisy
Komentarze: 2
Twój komentarz