Sałatka z małych kulek mozzarelli, oliwek, bazylii i pomidorów
To sałatka, którą możemy przyrządzić o każdej porze roku. Pod warunkiem, że dostaniemy smaczne, pachnące pomidory (idealna będzie słodka odmiana) i świeżą bazylię. To lekki i smaczny posiłek, który przygotujemy szybko i bez wysiłku.
Składniki:
– małe kulki ser mozzarella
– 2 duże pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
– kilkanaście czarnych drylowanych oliwek
– czerwona cebula
– świeża bazylia
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– oliwa z oliwek extra vergine
– sól
– pieprz
Kulki sera mozzarella i oliwki osączamy z zalewy, dodajemy do nich pokrojone pomidory, cebulę. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dodajemy oregano, bazylię – posiekaną lub porwaną na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem. Skrapiamy oliwą dobrej jakości, mieszamy i podajemy z bagietką lub innym pieczywem.
2010-04-15 4:00:57
Felieton, Sałaty, sałatki, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 5
Twój komentarz