przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Sałatka z piersi kurczaka i mango według Nigelli Lawson

Sałatka z kurczaka i mango według Nigelli Lawson-miniPrzepis na tę sałatkę wypróbowałyśmy wspólnie z moją siostrą, z okazji jakiejś rodzinnej uroczystości. To lekki, smaczny, orzeźwiający, kolorowy i na dodatek zdrowy posiłek. Delikatne mięso z piersi kurczaka dobrze komponuje się ze słodkim, soczystym mango, chrupką sałatą rzymską. Smak przyjemnie zaostrza papryczka chili. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Forever summer”.

Składniki:
– 1 dojrzałe mango
– 1 dymka
– 1-2 czerwone papryczki chili bez pestek
– sok z 1-2 limonek
– 1 ugotowana i ostudzona pierś z kurczaka
– 1 nieduża sałata rzymska
– garść posiekanych liści świeżej kolendry*
– 1 łyżeczka oleju arachidowego*
– kilka kropli oleju sezamowego*

Mango pokroić w kostkę, wymieszać z drobno posiekaną dymką oraz chilli pozbawionym pestek. Skropić sokiem z limonki i odstawić. Następnie pokroić pierś z kurczaka na cząstki wielkości kęsa, sałatę porwać na kawałki, posiekać kolendrę. Połączyć wszystkie składniki zostawiając jedną trzecią kolendry, skropić olejem arachidowym i sezamowym i dokładnie wymieszać. Na koniec posypać sałatkę odłożoną częścią kolendry i podawać.

* Do sałatki pasuje także posiekana natka pietruszki. Zamiast oleju arachidowego i oleju sezamowego można użyć oliwy z oliwek, najlepiej extra vergine.



Komentarze

Komentarz od: polifoniczna
Data: 22/01/2010, 21:51

ot, i kolejna sałatka, którą z pewnością przyrządzę:)


Komentarz od: pizzożerca
Data: 15/04/2010, 09:01

Ciekawe połączenie chili i mango:)


Twój komentarz