Jabłka pod kruszonką
Słyszałam o osobach, które jedzą ciasto drożdżowe tylko dla kruszonki. Ja do nich nie należę, ale przyznaję – bez słodkich grudek rozsypanych na wierzchu ciasta to nie byłoby już to.
Jabłka pod kruszonką to alternatywa dla szarlotki – kiedy nie mamy czasu lub ochoty na pieczenie tradycyjnego ciasta. Zapieczone owoce można podać ze śmietanką, z lodami śmietankowymi lub waniliowymi albo z jogurtem naturalnym.
Składniki na 4 porcje:
– 4 duże kwaśne jabłka
– 70 g schłodzonego masła + 1 łyżka do wysmarowania ramekinów
– 70 g brązowego cukru Demerara + 4 łyżeczki do posypania jabłek
– 140 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Ramekiny (albo jedno większe naczynie do zapiekania) smarujemy masłem. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie cząstki, które układamy na dnie ramekinów. Każdą porcję owoców posypujemy łyżeczką cukru i 1/4 łyżeczki cynamonu.
Schłodzone masło rozcieramy palcami z mąką i cukrem. Posypujemy jabłka tak przygotowaną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż wierzch deseru będzie rumiany. Podajemy na ciepło ze śmietanką, z lodami albo z jogurtem.
2009-08-19 10:35:06
Desery, Wszystkie przepisy
Komentarze: 4
Twój komentarz