Rozgrzewający napój z imbiru
Zbliża się lato, ale na takie dni jak dziś – deszczowe, chłodne i pochmurne przyda się coś rozgrzewającego. Przepis ten podała, jeśli się nie mylę, w swoim telewizyjnym programie Tessa Capponi-Borawska, ale znam go tylko ze słyszenia, więc nie jestem pewna czy któryś ze składników nie został w mojej wersji pominięty.
Bierzemy:
– korzeń imbiru, który obieramy i odcinamy 1-2 plasterki
– miód – ok. 1 łyżkę na szklankę
– sok z cytryny
– wrzątek
Plastry imbiru skrapiamy solidną porcją soku z cytryny, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Słodzimy miodem.
Na ten napój zwykłam mówić: „herbata imbirowa”, chociaż pierwotnie herbaty w nim nie było. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by jej dodać i otrzymać prawdziwą imbirową herbatę.
Składniki pozostają te same, pozostaje dodać herbatę i razem z nią zaparzyć imbir, cytrynę i osłodzić miodem.
Kojące, rozgrzewające i niezwykle aromatyczne.
2007-05-16 4:36:11
Bezalkoholowe, Napoje, Wszystkie przepisy
Komentarze: 0
Twój komentarz