przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Kotleciki z dyni

Kotlety z dyni-miniZa każdym razem, kiedy jem danie przyrządzone z dyni, zastanawiam się dlaczego nie mogę kupić jej żółto-pomarańczowych kawałków w postaci mrożonki. Przecież w wielkich sklepowych lodówkach można znaleźć wszystko, także frytki i kotlety. Dlaczego więc nie dynia? To chyba wciąż niedoceniane u nas warzywo. A odpowiednio przyrządzone bardzo smaczne i dietetyczne.

Pokrojona w kostkę dynia, którą przezornie kilka tygodni temu zamroziłam, czeka na swoje pięć minut. A dziś dzielę się przepisem, który wypróbowałam, kiedy na bazarkach spotkać było można dumne, spęczniałe, dyniowate dynie.

Wegetariańskie kotleciki z dyni, lekko słodkie, o bogatym smaku możecie przyrządzić na obiad, jako składnik głównego dania. Świetnie sprawdzają się także w postaci przystawki albo po prostu na kolację. Same, ze świeżymi warzywami lub z pieczywem.

Składniki:
– 1 dynia (1,5 kg)
– 4 łyżki pestek słonecznika
– 3 łyżki pestek dyni
– 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
– 1 zmiażdżony ząbek czosnku
– szczypta soli do smaku
– 1 jajko
– 3 łyżki tartej bułki
– mąka do panierowania
– oliwa do smażenia

Sposób przyrządzania:

Miąższ dyni ścieramy na grubej tarce, dodajemy obrane pestki, orzechy, czosnek i sól. Mieszamy z rozkłóconym jajkiem. Następnie wsypujemy tartą bułkę, tyle by uzyskać gęstą, jednolitą masę. Formujemy kotlety, panierujemy je w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kotlety doskonale smakują z kaszą perłową i warzywami.

Źródło przepisu: „Kuchnia”, listopad 2006, nr 11.



Komentarze

Komentarz od: polifoniczna
Data: 13/02/2008, 14:08

moja babcia robi zupe z dyni
a o kotletach dowiaduje sie z rondelka:)


Komentarz od: Adrijah
Data: 23/02/2008, 21:11

Hej 🙂
Miło, że zawitałaś na mojego skromnego bloga, przy rondelku to on się tylko schować może, ale staram się 😉

a tak przy okazji – ustrzeliłam Cię 😛 szczegóły za chwilę u mnie na blogu


Twój komentarz