Ciasto czekoladowa chmura Nigelli Lawson
To ciasto, tak proste, w miarę szybkie w wykonaniu, niezwykle esencjonalne i piękne, może pełnić rozmaite funkcje. Nigella we wstępie do przepisu pisze, że podała je na sylwestrowy obiad, a później podpowiada, jak zrobić z niego wielkanocne gniazdo. Czekoladowa chmura sprawdza się doskonale jako oryginalna alternatywa dla tortu, szczególnie jeśli piecze się go dla kogoś, komu nie chcemy liczyć lat – doprawdy trudno byłoby wbijać świeczki w bitą śmietanę, która stanowi wierzch tego wypieku.
Ja Czekoladową chmurę zrobiłam właśnie z okazji swoich urodzin. Z tego też powodu nie zrobiłam zdjęcia (nie mogłam zostawić swoich gości, poza tym ciasto zaczęło momentalnie znikać ze stołu) i po raz pierwszy w przypadku prezentowanego dania, postanowiłam posłużyć się nie swoim zdjęciem. Pochodzi ono z książki Nigelli Lawson, z której zaczerpnęłam przepis.
Składniki:
– 250 g ciemnej czekolady (zawierającej min. 70% kakao)
– 125 g miękkiego masła
– 6 jajek: 2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek
– 175 g cukru
– 2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie)
– starta skórka z 1 pomarańczy (niekoniecznie)
– tortownica o średnicy 23 cm
na śmietanowy wierzch:
– 500 ml śmietany kremówki
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub dwie łyżeczki cukru wanilinowego
– 1 łyżka likieru Cointreau (niekoniecznie)
– 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao do posypania
„Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia.
Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodajcie do niej masło i poczekajcie, aż się rozpuści w czekoladzie, a całość nieco przestygnie.
Ubijcie 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, potem delikatnie dodajcie czekoladę z masłem, likier i skórkę z pomarańczy.
W innej misce ubijcie 4 białka na pianę, a następnie stopniowo dodawajcie 100 g cukru, aż do uzyskania błyszczącej piany, zachowującej swój kształt – ale nie bardzo sztywnej. Najpierw dodajcie kilka łyżek piany z białek do masy czekoladowej, wymieszajcie, a następnie całą masę czekoladową przełóżcie do białek. Wyłóżcie do przygotowanej tortownicy i pieczcie 35-40 minut albo do chwili, gdy ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny. Ostudźcie ciasto w formie lub na metalowej kratce – środek będzie się zapadał w miarę stygnięcia ciasta.
Przed podaniem umieśćcie ciasto wraz z formą na paterze i delikatnie wyjmijcie je z tortownicy. Nie przejmujcie się kruszącymi się i nierównymi brzegami – ciasto powinno przypominać właśnie krater. Ubijcie śmietanę, dodajcie ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy) i likier. Ubijajcie dalej, aż będzie stojąca – ale nie całkiem sztywna. Wypełnijcie zagłębienie ciasta śmietaną, pozwalając jej spływać po bokach. Delikatnie, za pomocą sitka, oprószcie wierzch ciasta kakao.
Podałam składniki na 8-12 porcji”.
Uwagi:
Użyłam gorzkiej czekolady 90-procentowej. Zrezygnowałam ze skórki pomarańczowej i likieru.
Spis składników i sposób wykonania pochodzą z książki:
Nigella Lawson, Nigella gryzie, Warszawa 2006, s. 110.
Wykorzystane zdjęcie pochodzi z książki:
Nigella Lawson, Nigella gryzie, Warszawa 2006, s. 111.
2007-12-22 12:53:06
Ciasta, Na słodko, Przepisy Nigelli, Wszystkie przepisy
Komentarze: 46
Twój komentarz