przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Owsiane ciasteczka

Owsiane ciasteczka-miniNa przyrządzenie tych ciasteczek nie potrzeba wiele umiejętności, przepis jest bardzo prosty. Znalazłam go w Internecie, nieznacznie zmieniłam i wypróbowałam. I po zjedzeniu pierwszego, jeszcze nie całkiem wystudzonego ciastka wiedziałam, że wkrótce będę piekła je ponownie. Ciasteczka może nie są dietetyczne (które są?), ale ich ogromną zaletą jest mnóstwo dobrego błonnika, wszak w płatkach owsianych i otrębach jest go dużo. Nie są też zbyt słodkie, powiedziałabym, są akurat. By umilić sobie życie i nie martwić się myśląc o kaloriach.

Składniki na ciasteczka owsiane:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 szklanka otrąb pszennych
– 1 szklanka mąki pszennej
– 125 g masła roślinnego
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– garść rodzynków

Masło roślinne przełóżcie do rondelka, dodajcie mleko i cukier. Podgrzewajcie aż do rozpuszczenia masła i cukru, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie wymieszajcie w misce płatki owsiane, otręby i mąkę. Dodajcie je do pozostałych składników i cały czas mieszając trzymajcie na ogniu jeszcze około 2 minuty. Zestawcie z ognia, dodajcie rodzynki i formujcie niewielkie ciasteczka. Układajcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie około 20 minut w 170 st. C.

Podałam składniki na 24 średniej wielkości ciasteczka.



Komentarze

Komentarz od: ann
Data: 26/10/2007, 09:41

w koncu ciasteczka;)


Komentarz od: dorota
Data: 05/11/2007, 13:09

lubie te ciasteczka, ale ja zamiast masła rolinnego dodaje masło kerygold i wtedy dla mnie są o niebo lepsze


Komentarz od: Paula
Data: 24/12/2007, 01:56

ja kiedys mialam przepis Nigelli …wlasnie tych ciasteczek z gazety i robilam je pare razy ale tam dodawali jeszcze utarte orzechy i polewali rozgrzana czekolada, choc ja robilam bez czekolady – czasem dodawalam ja do masy z ktorej lepilam kulki …


Komentarz od: pamela620
Data: 02/04/2008, 11:43

super wyglądaja te ciasteczka:*:*


Komentarz od: e.milia
Data: 01/01/2009, 16:52

Upiekłam, dodałam orzechy i pół łyżeczki proszku do pieczenia.Twarde.


Komentarz od: miacasa
Data: 11/12/2009, 22:20

Ja zrobiłam wariację bożonarodzeniową. Dodałam łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę przyprawy korzennej, bez rodzynek. Dla mnie pycha! Polecam wszystkim lubiącym smak pierniczków 🙂


Twój komentarz