Owsiane ciasteczka
Na przyrządzenie tych ciasteczek nie potrzeba wiele umiejętności, przepis jest bardzo prosty. Znalazłam go w Internecie, nieznacznie zmieniłam i wypróbowałam. I po zjedzeniu pierwszego, jeszcze nie całkiem wystudzonego ciastka wiedziałam, że wkrótce będę piekła je ponownie. Ciasteczka może nie są dietetyczne (które są?), ale ich ogromną zaletą jest mnóstwo dobrego błonnika, wszak w płatkach owsianych i otrębach jest go dużo. Nie są też zbyt słodkie, powiedziałabym, są akurat. By umilić sobie życie i nie martwić się myśląc o kaloriach.
Składniki na ciasteczka owsiane:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 szklanka otrąb pszennych
– 1 szklanka mąki pszennej
– 125 g masła roślinnego
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– garść rodzynków
Masło roślinne przełóżcie do rondelka, dodajcie mleko i cukier. Podgrzewajcie aż do rozpuszczenia masła i cukru, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie wymieszajcie w misce płatki owsiane, otręby i mąkę. Dodajcie je do pozostałych składników i cały czas mieszając trzymajcie na ogniu jeszcze około 2 minuty. Zestawcie z ognia, dodajcie rodzynki i formujcie niewielkie ciasteczka. Układajcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie około 20 minut w 170 st. C.
Podałam składniki na 24 średniej wielkości ciasteczka.
2007-10-25 11:01:23
Ciasteczka, Desery, Felieton, Na słodko, Przekąski, Wszystkie przepisy
Komentarze: 6
Twój komentarz