Sałatka ze szpinaku, awokado i pestek dyni
Sałatka Nigelli Lawson z odcinka poświęconego zdrowym daniom. Rzeczywiście, dodaje energii i ma mnóstwo wartościowych składników. Podaje się ją z plastrami wędzonego łososia, z którym pięknie – zarówno smakowo, jak i wizualnie – się komponuje. Zapraszam do próbowania.
Składniki:
– 150 g liści szpinaku
– awokado
– 1/4 szklanki pestek z dyni
– skórka z limety
– sok z limety
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól
Liście szpinaku wrzućcie do miseczki, dodajcie wydrążony łyżeczką miąższ awokado. Wsypcie pestki dyni, a następnie przygotujcie sos. Otrzyjcie skórkę z limety i wyciśnijcie z niej sok. Wymieszajcie z łyżką oliwy z oliwek i skropcie sosem szpinak z awokado i pestkami. Doprawcie solą i zajadajcie w towarzystwie wędzonego łososia.
2007-09-22 8:17:45
Felieton, Przekąski, Przepisy Nigelli, Przystawki, Sałaty, sałatki, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 1
Twój komentarz