Mufiny waniliowe
Powstały na bazie przepisu na Mufiny pomarańczowe, są jednak delikatniejsze, nieco bledsze i mają maleńkie piegi – waniliowe śliczności. Pachną masłem, mlekiem i wanilią właśnie. Wymarzone na śniadanie, deser, przekąskę. Także na kolację. Ze szklanką ciepłego mleka. Waniliowy przysmak wróżący spokojny sen.
Składniki:
– 250 g mąki
– 75 g cukru (w tym dwie łyżki cukru waniliowego)
– 0,5 łyżeczki sody
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 75 g masła
– 200 ml mleka
– 1 jajko
– nasiona z 1 laski wanilii (albo łyżeczka ekstraktu z wanilii)
W misce łączymy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy jajko, mleko, rozpuszczone i wystudzone masło i wlewamy do mieszanki suchych składników. Delikatnie mieszamy (dosłownie kilka ruchów ręki uzbrojonej w widelec lub łyżkę) i dodajemy nasionka wanilii (lub ekstrakt). Mieszamy jeszcze delikatnie, by składniki mniej więcej się połączyły. Przekładamy do foremki na mufiny i pieczemy 15-20 minut.
Podałam składniki na 12 mufinek.
2007-09-16 12:12:47
Desery, Felieton, Kolacja, Mufiny/muffiny, Na słodko, Przekąski, Wszystkie przepisy
Komentarze: 1
Twój komentarz