Sałatka z arbuza i fety Nigelli Lawson
Z całym szacunkiem dla „domowej bogini” i dla jej zwykle trafionych przepisów – ten mnie nie zachwycił. Niestety, choć znam takich, co słodycz arbuza (bo w tym wypadku szczególnie słodki być powinien) w połączeniu ze słonawą fetą, z cebulką i oliwkami wychwalali pod niebiosa. Moje kubki smakowe jednak nie chciały się przekonać do konsumpcji arbuza w formie innej niż słodki deser. Tak samo jak wciąż ciężko mi się pogodzić z tym, że arbuz to jednak warzywo. Ale jakie to ma znaczenie? Uwielbiam jego soczystość połączoną ze słodyczą. Taka jest ta sałatka – powala świeżością, soczystością i kolorami nieodmiennie kojarzącymi się z latem. Mnie czegoś w niej zabrakło, ale może dla Was jedzenie tej potrawy będzie prawdziwą radością.
Składniki na 8 porcji:
– 1,5 kg słodkiego arbuza
– 1 czerwona cebula
– 2-3 limonki
– 250 g sera feta
– 100 g czarnych oliwek bez pestek
– pęczek świeżej mięty
– pęczek natki pietruszki
– 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
– czarny pieprz
Cebulę kroimy bardzo cienko w półksiężyce, wkładamy do miseczki i zalewamy sokiem wyciśniętym z limonek. Odstawiamy i zajmujemy się resztą składników. Miąższ arbuza kroimy w kostkę, tak samo ser feta i kładziemy na dużym talerzu albo w misce. Dodajemy oliwki i posiekaną miętę i natkę. Dodajemy cebulkę i polewamy różowym już sokiem z limonki. Na koniec skrapiamy sałatkę oliwą i oprószamy świeżo zmielonymi pieprzem.
2007-07-22 10:40:42
Felieton, Kolacja, Przekąski, Przepisy Nigelli, Przystawki, Sałaty, sałatki, Wegetariańskie, Wszystkie przepisy
Komentarze: 6
Twój komentarz