Zupa krem z dyni Agnieszki Kręglickiej
Nigella Lawson zupę z żółtych cukini nazwała „zupą szczęścia”, a ja bez wahania mogę nazwać tak swoje ostatnie odkrycie kulinarne. Zupa z dyni, przyrządzona według przepisu Agnieszki Kręglickiej jest moim hitem sezonu jesienno-zimowego. Pokochałam ją nie tylko ja, ale i reszta domowników.
Przyrządzenie jest niezwykle proste i zupełnie bezstresowe – dynię, cebulę i czosnek możemy pokroić jakkolwiek, i tak wszystko zmiksujemy, by uzyskać konsystencję kremu. Ponadto nic tak nie poprawia samopoczucia (zwłaszcza kobietom!), niż to, że jemy coś pysznego, a jednocześnie zdrowego i niskokalorycznego. Ta zupa spełnia te wszystkie warunki. Jednocześnie jest obłędnie żółta, jak słońce. A słońca, szczególnie gdy za oknem szaro i ponuro, nigdy za wiele.
Składniki:
– 500 g surowej dyni
– 2 ziemniaki
– mała cebula pokrojona w kostkę
– posiekany ząbek czosnku
– 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
– łyżeczka przyprawy curry
– sól
– pieprz
– cukier
– 4 łyżki oliwy
Sposób przyrządzania:
Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 5 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksujcie i przyprawcie.
Autor przepisu: Agnieszka Kręglicka
2008-01-16 3:15:12
Felieton, Wszystkie przepisy, Zupy
Komentarze: 101
Twój komentarz