Sałatka z piersi kurczaka i mango według Nigelli Lawson
Przepis na tę sałatkę wypróbowałyśmy wspólnie z moją siostrą, z okazji jakiejś rodzinnej uroczystości. To lekki, smaczny, orzeźwiający, kolorowy i na dodatek zdrowy posiłek. Delikatne mięso z piersi kurczaka dobrze komponuje się ze słodkim, soczystym mango, chrupką sałatą rzymską. Smak przyjemnie zaostrza papryczka chili. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Forever summer”.
Składniki:
– 1 dojrzałe mango
– 1 dymka
– 1-2 czerwone papryczki chili bez pestek
– sok z 1-2 limonek
– 1 ugotowana i ostudzona pierś z kurczaka
– 1 nieduża sałata rzymska
– garść posiekanych liści świeżej kolendry*
– 1 łyżeczka oleju arachidowego*
– kilka kropli oleju sezamowego*
Mango pokroić w kostkę, wymieszać z drobno posiekaną dymką oraz chilli pozbawionym pestek. Skropić sokiem z limonki i odstawić. Następnie pokroić pierś z kurczaka na cząstki wielkości kęsa, sałatę porwać na kawałki, posiekać kolendrę. Połączyć wszystkie składniki zostawiając jedną trzecią kolendry, skropić olejem arachidowym i sezamowym i dokładnie wymieszać. Na koniec posypać sałatkę odłożoną częścią kolendry i podawać.
* Do sałatki pasuje także posiekana natka pietruszki. Zamiast oleju arachidowego i oleju sezamowego można użyć oliwy z oliwek, najlepiej extra vergine.
2010-01-21 11:10:18
Felieton, Lekkie dania, Przepisy Nigelli, Sałaty, sałatki, Wszystkie przepisy
Komentarze: 2
Twój komentarz