przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Sałatka z małych kulek mozzarelli, oliwek, bazylii i pomidorów

Sałatka z mozzarelli, oliwek, bazylii i pomidorów-miniTo sałatka, którą możemy przyrządzić o każdej porze roku. Pod warunkiem, że dostaniemy smaczne, pachnące pomidory (idealna będzie słodka odmiana) i świeżą bazylię. To lekki i smaczny posiłek, który przygotujemy szybko i bez wysiłku.

Składniki:
– małe kulki ser mozzarella
– 2 duże pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
– kilkanaście czarnych drylowanych oliwek
– czerwona cebula
– świeża bazylia
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– oliwa z oliwek extra vergine
– sól
– pieprz

Kulki sera mozzarella i oliwki osączamy z zalewy, dodajemy do nich pokrojone pomidory, cebulę. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dodajemy oregano, bazylię – posiekaną lub porwaną na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem. Skrapiamy oliwą dobrej jakości, mieszamy i podajemy z bagietką lub innym pieczywem.



Komentarze

Komentarz od: pizzożerca
Data: 16/04/2010, 12:33

Tę sałatkę nie tylko można jeść cały rok, ale chce się jeść przez 12 miesięcy:)


Komentarz od: Julka
Data: 22/04/2010, 14:04

Jako, że szaleję za bazylią i pomidorami to wypróbuję dziś koniecznie 🙂


Komentarz od: Weroniko
Data: 29/04/2010, 18:35

Skorzystałam z Twojego przepisu na ślimaczki drożdżowe i mam pytanie czy mogę umieścić go w mojej notce?


Komentarz od: Magda
Data: 29/04/2010, 19:22

Weroniko,

oczywiście 🙂
Mile widziany będzie link do mojej strony jeśli to możliwe.

Pozdrawiam i chętnie obejrzę Twoje ślimaczki. Daj znać po publikacji!

Pozdrawiam,
Magda


Komentarz od: kasiax
Data: 06/05/2010, 15:28

Smakowicie to wygląda. Muszę spróbować twojego przepisu, zwłaszcza że ostatnio robiłam mozarellę z pomidorami, pyszne.


Twój komentarz