Drożdżowe ślimaczki z cynamonem
To była miłość od pierwszego wejrzenia. Kiedy zobaczyłam te ślimaczki na jednym z odwiedzanych przede mnie blogów od razu zapragnęłam je upiec. Jest to niezwykle proste, ale jak zwykle przy robieniu ciasta na bazie drożdży, trzeba zarezerwować sobie nieco czasu. Potem jednak czeka nagroda – zapach cynamonu roznoszący się po całym domu i mięciutkie, lekkie, pyszne i piękne domowe cynamonowe drożdżówki.
Składniki:
– 500g mąki pszennej
– 4-5 dag drożdży
– 1 szklanka letniego mleka
– 80g cukru
– 100g płynnego masła
– szczypta soli
– cukier puder do posypania (opcjonalnie)
na nadzienie:
– 2 łyżki stopionego masła
– 8 łyżek brązowego cukru Demerara
– 1 łyżka cynamonu
Rozkruszcie drożdże do miseczki, zalejcie letnim mlekiem, dodajcie szczyptę cukru i szczyptę mąki. Mieszajcie aż do rozpuszczenia drożdży i odstawcie do wyrośnięcia. W tym czasie przesiejcie mąkę do miski, dodajcie cukier, sól i drożdże kiedy urosną. Na koniec wlejcie masło i zagniatajcie tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawcie na 20-30 minut.
Wymieszajcie brązowy cukier z cynamonem, rozwałkujcie ciasto na prostokąt, posmarujcie stopionym masłem, i posypcie cukrowo-cynamonową mieszanką. Następnie zrolujcie wzdłuż dłuższego brzegu i pokrójcie na roladki o grubości około 1,5 centymetra. Ułóżcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. Pieczcie 20-25 minut w 200 stopniach. Gdy nieco ostygną posypcie cukrem pudrem.
2007-11-11 12:26:47
Ciasteczka, Desery, Felieton, Na słodko, Wszystkie przepisy
Komentarze: 9
Twój komentarz