przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Ciasteczka z żurawinami i białą czekoladą Nigelli Lawson

Ciasteczka z żurawinami i białą czekoladą Nigelli Lawson-miniPrzepis na te ciasteczka wpadł mi w ręce jakiś rok temu, w okolicach Bożego Narodzenia, podczas lektury „Dziennika Polska Europa Świat” (a dokładnie – piątkowego dodatku „Kultura”). Jakiś czas później przepis na te ciasteczka (jednak w nieco innej wersji) spotkałam w książce Nigelli Lawson Feast. Food that celebrates life.

Ciasteczka są pyszne, kruche i niezwykle proste w wykonaniu. Masę na ciastka wykłada się łyżką prosto na blachę, nie ma więc zamieszania, które towarzyszy pieczeniu „tradycyjnych” ciastek.

Składniki na około 36 ciastek:
– 1 szklanka mąki
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 szklanka płatków owsianych
– 9 łyżeczek masła
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 duże jajko lub 2 małe
– 1/2 szklanki ekstraktu waniliowego*
– 1/2 szklanki suszonych żurawin
– 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
– 3/4 szklanki płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce

Wykonanie:

1. W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól.
2. Zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodaj jajko i wanilię.
3. Połącz obydwie masy i delikatnie zmieszaj z białą czekoladą, żurawinami i orzechami.
4. Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10 minut.
5. Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, żeby była płaska.
6. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 15 minut, aż ciasteczka staną się jasnozłociste.
7. Poczekaj, aż ciasteczka przestygną, przynajmniej przez 5 minut. Potem delikatnie zdejmuj je z blachy. Zanim podasz je gościom, poczekaj, aż całkiem ostygną. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

* Podana w „Dzienniku” ilość ekstraktu waniliowego wydała mi się mocno przesadzona – za każdym razem dodawałam 1/4 szklanki, ale można dodać go jeszcze mniej.



Komentarze

Komentarz od: kuchareczka
Data: 07/01/2008, 08:29

Prześliczne. Mniam mniam mniam, takie prosto do schrupania:)


Komentarz od: polifoniczna
Data: 07/01/2008, 18:15

ech, zebym tylko miala czas na gotowanie i pieczenie…


Komentarz od: Hania
Data: 15/01/2008, 07:49

9 łyżek masła to ile gram???


Komentarz od: Magda
Data: 15/01/2008, 11:57

1 łyżka masła to ok. 15 g, czyli 9 łyżek to jakieś 130 g. Ale uwaga – do ciasteczek potrzebujemy 9 ŁYŻECZEK. Pozdrawiam


Komentarz od: ixi
Data: 27/01/2008, 19:37

Ciasteczka zapowiadają się całkiem dobrze 🙂 Jutro postaram się je zrobić dla rodzinki 🙂


Komentarz od: justyna
Data: 09/08/2008, 14:05

mam ksiazke nigelli z ktorej jest ten przepis – i jesli chodzi o ten ekstract waniliowy to wyraznie jest napisane 1/2 łyżeczki — łyżeczki – a nie szklanki….


Komentarz od: Oliwia
Data: 27/11/2008, 15:09

Ej to z tym cukrem vanilinowym (waniliowym) to wkoncu pół szklanki czy łyrzeczki ;D Odp ;*


Komentarz od: Magda
Data: 27/11/2008, 15:13

Oliwio, łyżeczki, ale przez Ż 🙂 I nie cukru a ekstraktu waniliowego.
Jak dodasz trochę więcej niż pół nic się nie stanie. Pozdrawiam


Komentarz od: Marysia
Data: 11/01/2009, 15:24

Tak dla pewności – ma być 9 łyżek czy łyżeczek ? W przepisie jest o łyżeczkach a w komentarzach o łyżkach…
Z góry dziękuje za sprostowanie


Komentarz od: Magda
Data: 11/01/2009, 15:48

Marysiu, 9 łyżeczek.
W komentarzach ktoś faktycznie pytał o łyżki, a ja się nie zorientowałam, że źle przeczytał przepis i podałam gramaturę łyżek, czyli tego o co pytał. Dzięki za czujność i smacznego 🙂


Komentarz od: Anonim
Data: 11/11/2009, 16:51

Boskie, nic więcej nie napiszę, zjadłam już 6 i łakomie patrzę na resztę, pozdrawiam.


Komentarz od: patrycja
Data: 10/09/2010, 15:48

robiłam je już wielokrotnie tylko bez czekolady (mniej kalorii ; p) każdemu smakują, są przepyszne!


Komentarz od: lestat
Data: 06/12/2010, 19:07

są bajecznie pyszne!!!


Komentarz od: mapik
Data: 14/12/2010, 23:00

Jeżeli chodzi o ilość ekstraktu waniliowego – to w oryginalnym przepisie Nigelli Lawson podana jest ilość 1/2 łyżeczki – tak więc najwyraźniej w Dzienniku Polska Europa Świat – komuś „zdeczko” się pomyliło 🙂


Komentarz od: basia
Data: 02/01/2011, 09:46

Przepyszne ciasteczka, ktore zrobiły furorę podczs sylwestrowej zabawy 😉 proste do wykonania, a zapach jaki sie unosi w domu podczas pieczenia – bezcenny.


Komentarz od: MagdaM.
Data: 25/03/2011, 21:51

Są przepyszne , właśnie zrobiłam ;), rodzinka najeść się nie może;)
Polecam


Komentarz od: agata
Data: 12/04/2011, 10:03

mam ochotę upiec te ciasteczka, ale zastanawiam się co z tym ekstraktem waniliowym? jest przecież ogromna różnica między pół szklanki a pół łyżeczki, po pierwsze w smaku, a po drugie w konsystencji ciasta/wersja z połową łyżeczki wydaje mi się bardziej wiarygodna/powiedzcie proszę ile go dodajecie. z góry dziękuję:)


Komentarz od: Magda
Data: 12/04/2011, 15:28

Agato,

ja dodawałam zawsze 1/4 szklanki ekstraktu domowej roboty i ciastka się udawały.

Pozdrowienia,
Magda


Komentarz od: agata
Data: 14/04/2011, 09:52

dziękuję za rozwianie moich watpliwości:)chcę te ciasteczka zrobić na święta Wielkanocne i bałam się 'wtopy';) teraz myślę, że się udadzą, dzięki:)


Komentarz od: Magda
Data: 14/04/2011, 10:47

Na pewno się udadzą. Robiłam je kilkakrotnie, za każdym razem były pyszne. Smacznego!


Komentarz od: ania
Data: 22/10/2011, 14:08

powiem tak: genialne ciasteczka smakuja wysmienicie !!


Twój komentarz