Ciasteczka z żurawinami i białą czekoladą Nigelli Lawson
Przepis na te ciasteczka wpadł mi w ręce jakiś rok temu, w okolicach Bożego Narodzenia, podczas lektury „Dziennika Polska Europa Świat” (a dokładnie – piątkowego dodatku „Kultura”). Jakiś czas później przepis na te ciasteczka (jednak w nieco innej wersji) spotkałam w książce Nigelli Lawson Feast. Food that celebrates life.
Ciasteczka są pyszne, kruche i niezwykle proste w wykonaniu. Masę na ciastka wykłada się łyżką prosto na blachę, nie ma więc zamieszania, które towarzyszy pieczeniu „tradycyjnych” ciastek.
Składniki na około 36 ciastek:
– 1 szklanka mąki
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 szklanka płatków owsianych
– 9 łyżeczek masła
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 duże jajko lub 2 małe
– 1/2 szklanki ekstraktu waniliowego*
– 1/2 szklanki suszonych żurawin
– 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
– 3/4 szklanki płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce
Wykonanie:
1. W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól.
2. Zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodaj jajko i wanilię.
3. Połącz obydwie masy i delikatnie zmieszaj z białą czekoladą, żurawinami i orzechami.
4. Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10 minut.
5. Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, żeby była płaska.
6. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 15 minut, aż ciasteczka staną się jasnozłociste.
7. Poczekaj, aż ciasteczka przestygną, przynajmniej przez 5 minut. Potem delikatnie zdejmuj je z blachy. Zanim podasz je gościom, poczekaj, aż całkiem ostygną. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
* Podana w „Dzienniku” ilość ekstraktu waniliowego wydała mi się mocno przesadzona – za każdym razem dodawałam 1/4 szklanki, ale można dodać go jeszcze mniej.
2008-01-06 9:53:49
Ciasteczka, Felieton, Na słodko, Przepisy Nigelli, Wszystkie przepisy
Komentarze: 21
Twój komentarz