przepisy kulinarne, kulinaria, jedzenie, kuchnia

Babeczki Brownie

Babeczki Brownie-miniIntensywny, głęboki smak. Jedwabista czekoladowa masa zamknięta w formie babeczki. Czas przygotowania nie dłuższy niż w przypadku gotowania budyniu z torebki. Tylko nieco więcej zmywania. Ale za to…

Ostatnio bardzo modne. Przepisy na „Brownie” znajduję podczas przeglądania prasy, wpadają mi w ucho podczas oglądania telewizji.

Na pewno zasmakują wielbicielom czekoladowego ciasta Nigelli.

Ja upiekłam babeczki w paplilotkach do mufinek, ale możecie użyć typowych foremek na babeczki. Albo innych. Liczy się przede wszystkim smak.

Składniki:
– 150 g gorzkiej czekolady + 6 kostek
– 80 g masła
– 90 g cukru
– 2 łyżki mąki
– 4 jajka

Nagrzej piekarnik do 240 st. C. Rozpuść 150 g czekolady i masło w kąpieli wodnej. Ubijaj jajka i cukier, aż masa stanie się biała. Dodaj mąkę, rozpuszczoną czekoladę i masło. Posmaruj masłem 6 małych foremek. Wypełnij je do połowy masą, na środku układając kostkę czekolady. Wypełnij foremki do końca. Piecz 10 minut. Podawaj gorące.

Źródło: „Gala”



Komentarze

Komentarz od: jagoda
Data: 20/11/2008, 21:16

super przepisy przystepne opisy


Komentarz od: dzem
Data: 15/12/2008, 11:02

zgadzam sie az ma sie ochote upiec i zjesc


Komentarz od: ola :)
Data: 11/02/2009, 20:54

ten przepis z pewnoscia wyprobuje moze nawet za kilka dni bo teraz mam napieczona cala fure ciasteczek owsianych – tez pysznych:) Babeczki Brownie wygladaja na niesamowite 🙂


Komentarz od: benny
Data: 12/09/2009, 14:18

co to jest kąpiel wodna?


Komentarz od: Magda
Data: 13/09/2009, 18:59

Kąpiel wodna – wlewasz gorącą wodę do garnka i wstawiasz mniejsze naczynie wypełnione w tym przypadku czekoladą i masłem. Podgrzewasz i zawartość miseczki się rozpuszcza.
Można czekoladę i masło rozpuścić także w kuchence mikrofalowej.
Pozdrowienia,
Magda


Komentarz od: safcia
Data: 29/03/2010, 18:31

mmm…pyszności
zrobiłam twoje babeczki i są wyśmienite a jeśli dodać na nie bitą śmietane to niebo w ustach;]


Komentarz od: olka
Data: 12/11/2010, 12:22

świetny i prosty przepis, na pewno wypróbuję 🙂


Komentarz od: Asia
Data: 25/05/2011, 13:54

A jezeli nie dodajemy proszku do pieczenia (ktorego z reszta nie ma w przepisie) to czy babeczki urosna jak te na zdjeciu?


Komentarz od: ja
Data: 22/06/2011, 08:30

Fantastyczne! Polecam!


Komentarz od: Magda
Data: 28/06/2011, 12:17

Asiu, wyjda takie jak na zdjeciach, pieklam bez proszku.


Komentarz od: kasia
Data: 01/11/2011, 15:06

A czy koniecznie trzeba podawać je na gorąco? czy jak wystygną albo na drugi dzień też da się je zjeść?


Komentarz od: Magda
Data: 02/11/2011, 16:39

Kasiu,
jak wystygną też są pyszne. Na drugi dzień też.
Pozdrawiam,
Magda


Komentarz od: aibell
Data: 20/11/2011, 03:55

Ile sztuk babeczek wychodzi z tego przepisu?


Komentarz od: sofija
Data: 07/12/2011, 21:14

CUDOWNE babeczki! mi wyszło na 10 foremek, więc jeszcze lepiej 😉 ale naprawde polecam, bo NIEBO w gębie! :))


Twój komentarz