Babeczki Brownie
Intensywny, głęboki smak. Jedwabista czekoladowa masa zamknięta w formie babeczki. Czas przygotowania nie dłuższy niż w przypadku gotowania budyniu z torebki. Tylko nieco więcej zmywania. Ale za to…
Ostatnio bardzo modne. Przepisy na „Brownie” znajduję podczas przeglądania prasy, wpadają mi w ucho podczas oglądania telewizji.
Na pewno zasmakują wielbicielom czekoladowego ciasta Nigelli.
Ja upiekłam babeczki w paplilotkach do mufinek, ale możecie użyć typowych foremek na babeczki. Albo innych. Liczy się przede wszystkim smak.
Składniki:
– 150 g gorzkiej czekolady + 6 kostek
– 80 g masła
– 90 g cukru
– 2 łyżki mąki
– 4 jajka
Nagrzej piekarnik do 240 st. C. Rozpuść 150 g czekolady i masło w kąpieli wodnej. Ubijaj jajka i cukier, aż masa stanie się biała. Dodaj mąkę, rozpuszczoną czekoladę i masło. Posmaruj masłem 6 małych foremek. Wypełnij je do połowy masą, na środku układając kostkę czekolady. Wypełnij foremki do końca. Piecz 10 minut. Podawaj gorące.
Źródło: „Gala”
2008-02-27 12:35:33
Babeczki, Ciasta, Ciasteczka, Desery, Felieton, Mufiny/muffiny, Na słodko, Wszystkie przepisy
Komentarze: 14
Twój komentarz